Opschorten plannen datacentrum zorgt voor blijdschap bij tegenstanders

ZEEWOLDE • Di 29 maart 2022 | 16:59 • Dinsdag 29 maart 2022 | 16:59

De ChristenUnie en Leefbaar Zeewolde zijn super blij met het besluit van het moederbedrijf van Facebook om voorlopig te stoppen met de plannen voor een datacenter in Zeewolde. Leefbaar Zeewolde noemt het een mega stap vooruit.

Leefbaar Zeewolde is tegen de komst van een datacenter en verdubbelde bij de gemeenteraadsverkiezingen het aantal zetels. De partij heeft nu de absolute meerderheid. Lijsttrekker Tom Zonneveld benadrukt dat stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen echt zin heeft, want dat is van grote invloed geweest, zegt hij. De lijsttrekker van Leefbaar Zeewolde wil nog niet te vroeg juichen, want de plannen zijn nog niet definitief van de baan. "Maar hopelijk is dit het uitstel wat uiteindelijk leidt tot afstel". De partij beraadt zich nu op vervolgstappen en zoekt onder meer uit wat het "opschorten van de plannen" precies betekent, legt Zonneveld uit.



Lijststrekker Tamara Baas van de ChristenUnie in Zeewolde vindt het een verstandig besluit van Meta. Als tegenstander van het datacenter boekte de partij, net als Leefbaar Zeewolde, succes tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Baas had niet verwacht dat Meta al zo snel het besluit zou nemen om de plannen in de ijskast te zetten, maar noemt het wel de stap waar de partij op hoopte. Volgens haar is het besluit van Meta een eerste stap die erop lijkt dat het bedrijf zelf besluit om het datacenter niet in Zeewolde te bouwen.

Jaap Lodders van LTO Noord noemt het opschorten van plannen voor een datacenter het gevolg van "een opeenstapeling van verzet". Hoewel er geen definitieve streep door de plannen zijn gezet, staan deze volgens Lodders nu duidelijk op losse schroeven. "Ik acht de kans eerder kleiner dan groter dat het hele plan op termijn door zal gaan." Vorige week liet de afdeling Zuidelijk-Flevoland van LTO Noord weten het bestemmingsplan voor het datacenter te gaan aanvechten. De land- en tuinbouworganisatie heeft onder meer zorgen over de waterkwaliteit en -kwantiteit in het gebied.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel