Levago wil miljoenen en woningbouwgarantie voor afzien plan voor Werkeiland

LELYSTAD • Di 5 april 2022 | 14:53 • Dinsdag 5 april 2022 | 14:53

Projectontwikkelaar Levago wil tussen de drie en vier miljoen euro van de gemeente Lelystad voor de bouwgrond die het bedrijf heeft op Werkeiland Lelystad Haven. Daarnaast wil Levago de garantie dat het de komende jaren minimaal 100 woningen per jaar kan bouwen in de gemeente. Dat blijkt uit een mailwisseling tussen Levago en de gemeente, die op de site van de gemeenteraad staat.

De projectontwikkelaar heeft plannen om 44 woningen te bouwen op het Werkeiland. Tegen de nieuwbouw, op het oudste stukje van Lelystad, is veel protest van omwonenden. Ze vinden de gebouwen met drie verdiepingen aan de waterkant van het Werkeiland te hoog en te groot. Volgens de tegenstanders past de nieuwbouw niet bij het monumentale karakter van de huisjes die sinds 2017 de status gemeentelijk monument hebben.

Miljoenenclaim
Wethouder Jack Schoone liet in oktober weten dat de gemeente het plan niet kan tegenhouden zonder het risico te lopen een miljoenenclaim aan de broek te krijgen. Het bedrag van die claim zou kunnen oplopen van vijf tot tien miljoen euro. De gemeenteraad vindt dat het college tot het uiterste moet gaan om de hoogbouw tegen te gaan, onder meer door met de ontwikkelaar in gesprek te gaan over andere bouwgrond voor alternatieve plannen.

Bouwgarantie
Uit de correspondentie tussen de gemeente en Levago blijkt dat de projectontwikkelaar bouwgrond aan de gemeente wil verkopen voor een bedrag van vier miljoen euro en de garantie dat men de komende jaren 1.000 woningen mag bouwen in Lelystad. De gemeente moet daar dan grond voor vinden die verkocht kan worden aan Levago. De woningen zullen in een tempo van maximaal 100 per jaar worden ontwikkeld. Levago wil ook zakken tot een afkoopsom van drie miljoen euro, maar dan wil men van de gemeente onder dezelfde voorwaarde van 100 woningen per jaar een garantie om 1.500 woningen te mogen bouwen.

Onderhandeling niet meer mogelijk
De ontwikkelaar stelde in maart dat onderhandelingen over dit voorstel niet meer mogelijk zijn. De gemeente moet akkoord gaan of niet. De directeur van Levago aan de gemeente: "Inmiddels is een jaar verstreken, waarin geen vorderingen zijn gemaakt. Wie A zegt moet ook B zeggen, hoe zuur de appel ook smaakt. Maar wij moeten nu door. Te laatste malen krijgt het college en raad van de gemeente Lelystad tot 16 maart de tijd om akkoord te gaan met één van mijn voorstellen."

Wethouder Jack Schoone laat weten nog geen reactie aan Omroep Flevoland te willen geven, voordat hij de gemeenteraad heeft geïnformeerd.

Dit artikel is geschreven door verslaggever Kees Bakker. Hij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en Radio Lelystad op Lelystad. Voor tips: kees.bakker@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel