Formateur NOP: 'Coalitie met ChristenUnie-SGP en CDA uitgesloten'

NOORDOOSTPOLDER • Vr 15 april 2022 | 10:47 • Vrijdag 15 april 2022 | 10:47

ChristenUnie-SGP en CDA worden uitgesloten van de coalitievorming in Noordoostpolder. Volgens formateur Andries van Daalen komt dat door de vernieuwende thema's, zoals winkelopenstelling op zondag, het welstandsbeleid en het softdrugsbeleid. Daarom stelt hij een coalitie voor van Politieke Unie, ONS, VVD en PvdA.

Van Daalen voerde afgelopen week gesprekken met de politieke partijen in Noordoostpolder. Hij concludeert nu dat optie 4 voor een coalitie - PU, ONS, VVD en PvdA - de beste is. Van Daalen ervoer in de gesprekken een "brede wens tot vernieuwing" die het beste kan worden bereikt met ONS, VVD en PvdA. Hij ziet ook programmatisch overlap tussen de vier partijen.

Opvallend
De conclusie is opvallend omdat informateurs Andries van Daalen en Jan Westmaas vorige week voorstelden om eerst te kijken naar een coalitie van Politieke Unie met ChristenUnie-SGP en CDA. Deze partijen kregen de meeste zetels na de gemeenteraadsverkiezingen in Noordoostpolder.

Ook waren er nog twee andere opties mogelijk. Na de bevindingen gaf Toon van Steen van de Politieke Unie aan dat er met ChristenUnie-SGP en CDA nog wel goed moest worden gesproken over de vernieuwende thema's.

PU: 'Vernieuwing met ONS, VVD en PvdA'
Toon van Steen van de Politieke Unie zegt dat hij de "drang naar vernieuwing" het beste denkt te kunnen bereiken met ONS, VVD en PvdA. "Het zit niet alleen op de vernieuwende thema's. Het lijkt erop alsof dat daar om gedraaid heeft, maar het gaat ook om het programmatisch inhoudelijke", laat de partijleider weten.

CU-SGP: Verbijsterd
Partijleider Anjo Simonse van ChristenUnie-SGP laat weten verbijsterd te zijn over de conclusie van Van Daalen. "Er is één gesprek geweest over de verkenning van de onderwerpen en daarin zaten we behoorlijk op dezelfde lijn. Ook de Politieke Unie wil minder drugsgebruik", zegt hij. "Inhoudelijk is nog niet gesproken over de thema's. Opeens van optie 1 naar optie 4: dat heeft ons zeer verbaasd. Andries van Daalen heeft wat uit te leggen."

CDA: Onaangenaam verrast
Het CDA zegt vrijdagmiddag 'onaangenaam verrast en teleurgesteld' te zijn. Volgens Marian Uitdewilligen, op dit moment nog wethouder namens het CDA, waren er goede gesprekken gaande met de Politieke Unie. "Het leek ons, net als de informateurs, het meest logisch als de constructieve samenwerking uit de afgelopen raadsperiode werd doorgezet. Dit zou ook recht doen aan de verkiezingsuitslag, waaruit PU, ChristenUnie-SGP en CDA als de drie grote partijen naar voren zijn gekomen."

Als het gaat om de koopzondag en coffeeshop ziet Uitdewilligen geen onoverbrugbare verschillen. "Dan vraag ik mij af of de Politieke Unie überhaupt serieus aan het formeren is geweest met ons."

Formateur: 'Zorgvuldig proces'
Van Daalen is het niet eens met de kritiek van ChristenUnie-SGP en CDA. Hij zegt dat de Politieke Unie het beste gevoel had bij ONS, VVD en PvdA. De partij heeft geen voorbarige conclusie getrokken, zegt Van Daalen. "De vier partijen hebben duidelijke ideeën hoe ze verder willen in Noordoostpolder en dat is vooral gericht op vernieuwing en verandering." Volgens hem was het geen liefde op het eerste gezicht. Het proces is zorgvuldig verlopen en er is goed gekeken naar de programma's, zegt Van Daalen.

Coalitieakkoord in mei
Volgens formateur Van Daalen werken PU, ONS, VVD en PvdA de komende tijd aan een coalitieakkoord en een college. Het is de bedoeling om het akkoord half mei te presenteren aan de gemeenteraad. Dat zou betekenen dat het CDA voor het eerst niet in een coalitie in Noordoostpolder komt. De ChristenUnie-SGP is sinds 2007 met een wethouder vertegenwoordigd in het college.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel