Knaagschade gerepareerd, Friese Sluis weer in bedrijf

RUTTEN • Ma 25 april 2022 | 10:16 • Maandag 25 april 2022 | 10:16

De Friese Sluis tussen het IJsselmeer en de Lemstervaart is weer in bedrijf. Dat meldt de provincie. Ruim een week geleden werd duidelijk dat de bedrading was aangevreten door muizen.

Een paar dagen later werd duidelijk dat de schade erger was dan verwacht. Het koper van de bedrading lag bloot en daarom moesten de kabels worden vervangen. "De goede aansluitingen en kabels moesten nog besteld worden", vertelt Monica Brouwer van de provincie. Daarna moest de werking van de sluis nog worden getest. "Als je alles vervangt, moet je wel echt testen of alles goed werkt en gelukkig viel dat mee." Daarom kon maandagochtend de sluis weer in gebruik worden genomen.

Dicht
Er zitten veel kieren in het machinehuis van de Friese Sluis. Om te voorkomen dat de muizen opnieuw naar binnen kruipen en kabels vernielen, hebben medewerkers van de provincie alle gaatjes en kiertjes dichtgemaakt. "Het zijn oude gebouwtjes", vertelt Monica Brouwer van de provincie. "Maar sluiscomplexen zijn monumenten, dus die mag je niet zomaar vervangen". Voor het geval dat het de dieren toch lukt om binnen te komen, is muizengif gestrooid.

Communicatie
De Friese Sluis is onderdeel van een drukke recreatieve vaarroute. Maar toch heeft de provincie niet veel klachten binnengekregen over de stremming van de sluis, vertelt Brouwer. "We hebben goed gecommuniceerd, via de SMS-dienst, op Twitter en ook hebben we tekstkarren langs het water gezet met daarop een lichtkrant. Zo wilden we voorkomen dat mensen voor niets richting de sluis gingen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel