Statenfracties eisen duidelijkheid over 'lage' afschot Oostvaardersplassen

LELYSTAD • Wo 27 april 2022 | 10:08 • Woensdag 27 april 2022 | 10:08

De Provinciale Statenfracties van de VVD, SGP en CDA vragen opheldering aan het provinciebestuur waarom het afgelopen winter niet gelukt is 1.400 edelherten af te schieten in de Oostvaardersplassen. Ze willen weten hoe de populatie edelherten in het gebied wél teruggebracht kan worden tot 500 herten, het uiteindelijke doel.

Iedere winter worden in de Oostvaardersplassen grote grazers afgeschoten omdat de populatie daar anders te groot wordt. Het doel was de om de afgelopen winter 1.400 herten af te schieten, maar dat werden er uiteindelijk 157.

Volgens boswachter Hans-Erik Kuypers lag dat aan de milde temperaturen van afgelopen maanden. Daardoor was het voor de faunabeheerder lastig om deze grote grazers te benaderen en ze af te schieten.

Jachtcapaciteit Staatsbosbeheer
De Statenfracties van VVD, SGP en CDA willen van Gedeputeerde Staten weten welke opties er nog zijn om de populatie edelherten terug te brengen tot 500 dieren. Daarbij vragen ze zich af of Staatsbosbeheer genoeg mogelijkheden heeft om te jagen, en voldoende dieren af te schieten.

Afschot in andere natuurgebieden
Bovendien wijzen ze naar natuurgebieden elders in Nederland, zoals de Waterleidingduinen in Noord-Holland en de Veluwe. Volgens de drie partijen zijn daar wel het benodigd aantal dieren af te schoten. “Wat valt er te leren van het beheer in die gebieden?,” is een van de vragen aan het provinciebestuur.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel