FNV boos; klacht over schenden privacywet wordt niet behandeld

FLEVOLAND • Vr 29 april 2022 | 7:38 • Vrijdag 29 april 2022 | 7:38

Vakbond FNV is woedend omdat de Autoriteit Persoonsgegevens de klacht tegen de gemeente Dronten over het schenden van de privacy van bijstandsgerechtigden niet behandeld. De privacywaakhond zegt dat er te weinig personeel is om alle klachten te onderzoeken.

Vorig jaar bleek dat Dronten jarenlang beeld- en geluidsopnamen maakte van gesprekken met bijstandsgerechtigden. Dat leidde onder meer tot Kamervragen. De FNV stapte naar de Autoriteit Persoonsgegevens om de gemeente te dwingen te stoppen met de opnames. Dronten deed dat vervolgens al uit eigen beweging.

'Wassen neus'
"Fijn dat ze gestopt zijn, maar dat dit soort praktijken straffeloos kan plaatsvinden is gewoon niet te bevatten. De overheid moet haar burgers beschermen", zegt bestuurder Maureen van de Pligt van FNV Uitkeringsgerechtigden. "Dit is niet de eerste keer dat een gemeente straffeloos de privacy van haar inwoners kan schenden. Zo wordt de privacywaakhond een wassen neus. Overheden weten dat ze ermee wegkomen."

Het is in korte tijd de derde klacht van de FNV die de Autoriteit Persoonsgegevens niet in behandeling neemt, zegt Van de Pligt. De FNV overweegt om bezwaar te maken tegen het besluit van de AP. De bond zegt dat de toezichthouder 10.000 klachten niet behandelt omdat er te weinig capaciteit is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel