Hoogleraar bekijkt of klanten failliet Welkom Energie bedragen mogen verrekenen

ALMERE • Di 24 mei 2022 | 13:13 • Dinsdag 24 mei 2022 | 13:13

Een hoogleraar gaat bekijken of oud-klanten van de failliete Almeerse energieleverancier Welkom Energie bedragen die ze nog moeten betalen mogen verrekenen met bedragen die ze terugkrijgen. Dat gebeurt op verzoek van de curator, zo blijkt uit een nieuwe faillissementsverslag.

De curator weigerde tot nog toe dergelijke verrekeningen, omdat het voor hem twee gescheiden geldstromen zijn. Een curator werkt in dienst van de schuldeisers van een failliet bedrijf en probeert zoveel mogelijk uitstaand geld alsnog binnen te halen. Onder dat geld vallen ook de te weinig betaalde voorschotten die klanten hadden moeten betalen.

Klanten die geld terug krijgen, komen automatisch op de lijst van schuldeisers. Maar zij komen pas in aanmerking voor een bedrag als er na de betaling van de belangrijkste schuldeisers, zoals de belastingdienst, en alle kosten nog geld over is. Veel klanten willen daarom bedragen die ze nog moeten betalen aan Welkom Energie verrekenen met bedragen die ze nog moeten ontvangen. De curator laat op dit moment door de hoogleraar toetsen of hij beide geldstromen terecht gescheiden houdt. Zolang daar geen duidelijkheid over is, vindt er geen verrekening plaats.

Schadeclaim en welkomstkorting
Een deel van de voormalige klanten stelt geld tegoed te hebben van Welkom Energie, onder meer vanwege een beloofde welkomskorting of omdat de klanten een schadeclaim hebben ingediend nadat ze door het faillissement noodgedwongen moesten overstappen naar een veel duurdere energieleverancier. Daarnaast zijn er veel klanten die meer aan voorschotten hebben betaald dan ze tot aan het faillissement aan energie hadden afgenomen.

Bij Rabobank verder in de min door terughalen incasso's
Welkom Energie was een goedkope aanbieder van energie en ging vorig jaar oktober failliet. Klanten betaalden vervolgens hun voorschotten niet meer of haalden die met behulp van een speciale truc zelfs terug. Welkom Energie kwam hierdoor op een rekening bij de Rabobank bijna 9,5 miljoen euro in de min te staan. Die roodstand is volgens de curator inmiddels door nieuwe incasso's en administratieve correcties verder opgelopen. Hoe ver is onduidelijk. Een actueel bedrag wordt in het nieuwste faillissementsverslag niet genoemd.

De curator benadrukte al eerder dat klanten van wie nog termijnen openstaan, die bedragen gewoon moeten betalen. De klanten hadden een contract met Welkom Energie en zijn daarom verplicht hun voorschotten te betalen. Om dat af te dwingen heeft de curator al eerder een incassobureau ingeschakeld. Mede hierdoor heeft hij sinds februari nog ruim 3,3 miljoen euro aan verschuldigd geld van klanten en zakelijke afnemers binnen kunnen halen. Dit geld komt niet binnen op de eerder genoemde Rabobank-rekening, maar op een speciale rekening van de curator.

De curator schrijft in het verslag dat er veel tijd gemoeid is met het wegwerken van een grote hoeveelheid correspondentie met debiteuren en crediteuren. Hiervoor zijn inmiddels extra mensen ingehuurd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel