Woningen in oudste straat Emmeloord zo goed als zeker gesloopt

EMMELOORD • Wo 1 juni 2022 | 15:50 • Woensdag 1 juni 2022 | 15:50

De huurwoningen in de Rietstraat in Emmeloord worden vrijwel zeker gesloopt. "Dat is voor 90 procent zeker", zegt projectleider Berry Prins van woningcorporatie Mercatus, dat eigenaar is van de woningen. Op een bijeenkomst met bewoners is dinsdagavond de voorkeur voor sloop toegelicht.

De vraag of de woningen in de oudste straat van Emmeloord zouden worden gesloopt of gerenoveerd hangt al een tijdje boven de markt. Ook de huurwoningen in de Zeebiesstraat die ernaast ligt wil Mercatus slopen.

Renoveren duurder dan nieuwbouw
"Het heeft vooral te maken met de enorme kosten", legt Prins uit. "Als je gaat renoveren is dat technisch heel lastig. Als je iets aan het dak doet, dan volgen de muren ook automatisch en dan volgen weer de vloeren en zo gaat het verder. We hebben uitgerekend dat het 237.000 euro kost om er label A woningen van te maken. Dan is het uiteindelijk goedkoper om te slopen en nieuw te bouwen. En dan heb je het ook nog helemaal naar de huidige standaard."

In de twee straten staan 62 woningen die door Mercatus worden verhuurd. Er zijn ook nog 16 voormalige huurwoningen die zijn verkocht. "We willen met de eigenaren in gesprek", zegt de projectleider. "Het is voor ons nog open wat de insteek zal zijn. Misschien doen we een voorstel om de woningen terug te kopen en slopen ze dan. Of we stellen voor dat zij ze voor een aantrekkelijke prijs kunnen renoveren. Daarmee zouden wij eenheid kunnen krijgen met de nieuw te bouwen woningen. Maar goed, uiteindelijk moeten ze dat wel zelf betalen en gaan de eigenaren er dus zelf over."

Pijnpunten van de sloop
Het is de bedoeling dat minimaal hetzelfde aantal woningen terugkomt als dat er wordt gesloopt. Daarbij wil Mercatus een zelfde type intieme wijk terugbouwen. Verder moeten ook elementen van de Delftse stijl terugkeren. Dit is namelijk een van de pijnpunten bij de keuze voor sloop: de ruim 75 jaar oude Rietstraat vertegenwoordigt historisch belang als oudste straat in Emmeloord.

"Het vorige college heeft dit (historisch belang) ook laten onderzoeken. Ze stonden uiteindelijk wel positief tegenover de plannen als we een aantal van de oude elementen weer terug zouden laten komen. Het is nog even afwachten hoe het nieuwe college hier tegenaan kijkt", licht Prins toe.

Overigens is het nog maar de vraag of de gemeenteraad zeggenschap heeft in nieuwbouw. Dit zal mede afhangen van de noodzakelijkheid van een aanpassing van het bestemmingsplan. En het staat nog niet vast dat dit nodig zal zijn. "Maar het is natuurlijk sowieso prettig als de gemeente positief tegenover zo'n groot project staat."

Vervangende woning
De bewoners denken verschillend over de plannen voor de sloop. Sommigen kunnen er prima mee leven, anderen zijn er absoluut op tegen en vinden dat het huidige karakter van de wijk bewaard moet blijven. Als de sloop doorgaat krijgen alle huurders een tijdelijk vervangende woning. Iedereen krijgt de gelegenheid om terug te keren naar de wijk.

Na de zomer wordt het definitieve besluit genomen over de sloop. En dan moeten alle plannen en procedures nog verder worden uitgewerkt. Het gaat vermoedelijk ook nog minimaal één à twee jaar duren voordat de bewoners tijdelijk hun straat uitmoeten. De sloop en nieuwbouw gaat waarschijnlijk ook minstens anderhalf jaar duren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel