'Er is geen sprake van drijfjacht in de Oostvaardersplassen'

LELYSTAD • Do 16 juni 2022 | 20:50 • Donderdag 16 juni 2022 | 20:50

Er is geen sprake geweest van drijfjacht op edelherten in de Oostvaardersplassen. Dat antwoordt de minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal op Kamervragen van Partij voor de Dieren. Kamerlid Leonie Vestering wilde het naadje van de kous weten over het lager uitgevallen afschot in de Oostvaardersplassen.

Vestering vroeg onder meer of er een drijfjacht was geweest, maar "drijfjacht op edelherten is verboden en wordt dan ook niet toegepast in de Oostvaardersplassen", zo schrijft de minister. Van der Wal antwoordt eveneens ontkennend op de vraag of er in de vangweide naast de Oostvaardersplassen is geschoten op konikpaarden.

Dat is niet aan de orde zegt ze: "Er is geen sprake van het bejagen van konikpaarden. De konikpaarden worden verplaatst naar andere gebieden of gaan naar het slachthuis. Dat gaat altijd via de daarvoor gerealiseerde vangweide en vangkraal. De paarden lopen zelf de vangweide in, waarna het hek wordt dichtgezet. Vervolgens worden ze naar de vangkraal geleid."

Ten slotte ziet de minister er niets in om na het broedseizoen te stoppen met het afschot van grote grazers. "De bevoegdheid voor het intrekken of verlenen van een ontheffing in het kader van de Wet natuurbescherming ligt bij de Gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland. Ik zie geen aanleiding voor het intrekken van het populatiebeheer op de grote grazers."

Afschotcijfers bleven enorm achter in de afgelopen winter
Het lukte Staatsbosbeheer de afgelopen winter niet om het aantal edelherten in de Oostvaardersplassen substantieel terug te brengen. Iedere winter worden in het natuurgebied tussen Almere en Lelystad grote grazers afgeschoten omdat de populatie daar anders te groot wordt. Uit een telling in oktober bleek dat 1.400 edelherten afgeschoten moesten worden voor een goede balans in het gebied. Daarmee zou het totaal aantal herten in het gebied uitkomen op 500. Maar afgelopen winter werden in plaats van 1.400 slechts 157 herten afgeschoten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel