Datacenter Meta komt er niet, politiek Zeewolde verrast

ZEEWOLDE • Vr 1 juli 2022 | 0:14 • Vrijdag 1 juli 2022 | 0:14

Het college van burgemeester en wethouders in Zeewolde is verrast door het besluit van Meta om het datacenter in Zeewolde definitief niet te bouwen. Dat zegt Helmut Hermans die namens Leefbaar Zeewolde als nieuwe wethouder over het datacenter gaat.

"Verrassend, niet verwacht en inhoudelijk nog vers dat we eigenlijk niet precies weten wat het betekent", laat Hermans in een eerste reactie weten. De wethouder kan daarom nog niet zeggen welke financiële consequenties dit besluit heeft voor de gemeente. Er werden vier boeren uitgekocht, zodat hun grond kon worden doorverkocht aan Meta.

Los van de gevolgen voor de gemeente is Hermans persoonlijk wel blij met het nieuws. Zijn partij is namelijk faliekant tegen de komst van het datacenter.

Het datacentrum, dat het grootste van Nederland moest worden, kon eind vorig jaar nog rekenen op steun van de gemeenteraad. Door de winst van de tegenstanders bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart viel de steun weg. De tegenstanders maakten zich zorgen dat de maat van het datacentrum niet bij een dorp als Zeewolde zou passen. Ook het grote stroomverbruik was een heikel punt, net als de vraag of de restwarmte wel goed gebruikt kan worden. Voorstanders wezen juist op extra banen en meer belastingopbrengsten.

Tegenstanders reageren positief
Leefbaar Zeewolde is één van de partijen die tegen de komst stemde. Fractievoorzitter Tom Zonneveld zegt dat het bedrijf de beslissing onverwacht snel heeft gemaakt. "Ik had eerlijk gezegd verwacht dat Meta hiermee zou wachten en de gemeente of de landelijke overheid de stekker eruit zou moeten trekken. Maar ik ben blij dat zij nu deze keuze gemaakt hebben."

Ook de ChristenUnie is fel tegenstander van het grote datacenter in het dorp. Fractievoorzitter Tamara Baas is blij met het nieuws. "Het is mooi om te zien dat Meta altijd gezegd heeft dat ze een goede buur wilde zijn en dat ze gezien hebben dat ze dat op deze manier niet waren."

'Raad heeft er niets meer mee te maken'
De VVD stemde in december vóór de komst van het moederbedrijf van Facebook. Fractievoorzitter Angela Huckriede zegt nu dat het besluit bij de ondernemer ligt en dat de gemeente er niets mee te maken heeft. "Wij gaan er niet meer over. Wij hebben vorig jaar het besluit genomen over het bestemmingsplan en daar verandert verder niet aan."

Het CDA in Zeewolde vindt het jammer dat de grote datahallen er definitief niet komen, zegt oud-raadslid Bouwe van der Weide. "Maar dat heeft ermee te maken dat als je alle ins en outs van het dossier kent, dat het echt een mooie deal was. Maar ik ga er niet meer over want ik zit niet in de gemeenteraad. Ik had niet verwacht dat de stekker er nu al uit zou gaan. Ik had het eigenlijk verwacht dat het vanuit Den Haag besloten zou worden. Het is bijzonder dat zij het op hun beurt weer naar de gemeentes schuiven als het hen niet aanstaat, maar dat is een ander verhaal." Tot maandag was Egge Jan de Jonge het enige raadslid van het CDA en fractievoorzitter. Als wethouder in het vorige college was hij warm pleitbezorger voor het datacenter. Nu hij uit de politiek wil hij niet reageren op het nieuws. Wie hem gaat opvolgen als fractievoorzitter is nog onduidelijk.

Onbereikbaar
Yvonne van Bruggen (Actief Zeewolde) en Samee Sabur (D66) waren niet bereikbaar voor commentaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel