Tweede petitie aanmeldcentrum: 'sinister democratisch proces'

NOORDOOSTPOLDER • Vr 15 juli 2022 | 6:48 • Vrijdag 15 juli 2022 | 6:48

Er is een tweede petitie gestart tegen de komst van een aanmeldcentrum voor asielzoekers in Bant. Initiatiefnemer Cees Dekker uit Emmeloord is blij met de andere petitie die er al is, maar hij richt zich met deze meer op de procedure tot nu toe. Belangrijk daarbij is volgens hem dat er grote fouten zijn gemaakt in het democratisch proces.

Cees Dekker zegt dat het hem niet in de eerste plaats gaat of het asielzoekersaanmeldcentrum er wel of niet komt, maar over de bestuurlijke procedure die is gevolgd. "Wij zeggen eigenlijk, laat de gemeenteraad en het college in Noordoostpolder in alle rust haar keuze maken of dat aanmeldcentrum nou wel of niet in Noordoostpolder komt."

Volgens de huisarts uit Emmeloord is er "een sinistere procedure gaande, waardoor de gemeenteraad onder sterke druk is komen te staan". Hij doelt daarmee op het feit dat de fractievoorzitters uit Noordoostpolder al een aantal weken eerder tijdens een besloten bijeenkomst werden geïnformeerd. Commissaris van de Koning Leen Verbeek ging daar naartoe als Rijksheer om de lokale politici in vertrouwelijkheid in te lichten over de plannen die er zijn voor een aanmeldcentrum. De fractievoorzitters zeggen dat dit een directief gesprek was. "Nu is er ook nog bekend geworden dat als de gemeente niet wil meewerken, er bestuursdwang wordt ingezet. Zo van, als jullie niet meewerken dan dwingen we jullie", aldus Dekker.

Niet democratisch gehandeld
Daarnaast vindt de initiatiefnemer van de tweede petitie het ook niet kunnen dat het wel of niet komen van het aanmeldcentrum door cvdK Verbeek in verband is gebracht met de Lelylijn. "Er wordt niet gehandeld in wens van het gemeentebestuur van de Noordoostpolder en ik vind dat dat in een goede democratie wél moet."

Ondanks dat het Dekker niet gaat om de uitkomst, geeft hij wel aan dat hij tegen de komst van het aanmeldcentrum is. "Wij weten ook hoe het in Ter Apel is, daar is toch heel veel kleine criminaliteit, er is veel overlast door de mensen die daar zijn. Daar zit de gemiddelde burger niet op te wachten."

Rustig laten beslissen
Dekker hoopt dat de landelijke politiek tot inkeer komt. "Dat ze deze signalen oppikken en zeggen, ja goed, we hebben een fout gemaakt. Dit had anders gemoeten en wij gaan de gemeenteraad Noordoostpolder in alle rust laten beslissen. Dat is eigenlijk zoals het moet."

De petitie is na een dag bijna 500 keer ondertekend. Dekker hoopt dat het oploopt tot 10.000. De sluitingsdatum is 11 september en de petitie zal dan worden aangeboden aan de Tweede Kamer.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel