Langverwachte luiercontainers worden half september geplaatst

NOORDOOSTPOLDER • Ma 8 augustus 2022 | 11:29 • Maandag 8 augustus 2022 | 11:29

Vijftien langverwachte luiercontainers in Noordoostpolder komen er nu echt aan. Ze worden halverwege september geplaatst, laat de gemeente weten. Het was de bedoeling dat de eerste vijf inzamelpunten in maart werden neergezet en de laatste tien in juli, maar dat lukte om een aantal redenen niet.

Volgens de gemeente had het alles te maken met de administratie en met privacy-aspecten. Het risico bestond dat het storten van poepluiers met de eigen milieupas vastgelegd zou worden als restafvalstorting, terwijl het inleveren van luiers gratis zou moeten zijn. Afvalverwerker HVC is nu van plan om een extra afvalpas aan te bieden, voor gezinnen die momenteel 'in de luiers zitten'. De gemeente vertelt de inwoners van Noordoostpolder eind deze maand hoe de pas aangevraagd kan worden. De pas geldt voor twee jaar. Ouders die vervolgens nog een kindje krijgen, kunnen verlenging aanvragen.

Elk dorp zou inzamelpunt krijgen
Elk van de tien dorpen in Noordoostpolder krijgt nu een eigen inzamelpunt voor luiers. In Emmeloord komen er vijf. Hiermee zei het gemeentebestuur tegemoet te komen aan de wens van inwoners om luiers apart van het overige restafval in te zamelen. Op welke plekken de luiercontainers precies komen is nog onbekend.

Volle luiers mochten in Noordoostpolder jarenlang bij het gft-afval worden gegooid, maar dat mag sinds 1 januari niet meer. Luiers moeten sindsdien bij het restafval. Inwoners met luierafval worden daardoor gedwongen om hun restafvalcontainer vaker te laten legen. Omdat er in Noordoostpolder per containerleging moet worden betaald, leidt dit voor hen tot extra kosten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel