Verwarring over 'gratis' vervoer naar de Floriade

ALMERE • Vr 12 augustus 2022 | 13:16 • Vrijdag 12 augustus 2022 | 13:16

Je gaat een bezoek brengen aan de Floriade en je hebt het toegangskaartje al binnen, maar dan is het nog de vraag hoe je op het terrein komt. Voor bezoekers die met de trein naar Almere komen zijn er verschillende opties. Ze kunnen vanaf Station Almere Centrum met de shuttlebus en vanaf de Esplanade met de rondvaartboot naar de wereldtuinbouwtentoonstelling. Maar of de rit of het vaartochtje ze geld kost, daarover bestaat op dit moment verwarring.

Allereerst de bus, want wat blijkt: Floriadebezoekers die een regulier kaartje hebben, kunnen vanaf station Almere Centrum gratis met de bus naar het evenemententerrein. Dat hoorde Omroep Flevoland van meerdere bezoekers. Ook een verslaggever van 1Almere reist meerdere keren gratis heen en weer wanneer hij checkt of de bezoekersverhalen kloppen.

De shuttlebus vanaf Station Almere Centrum kost volgens de website en het mobiliteitsplan vijf euro per kaartje. Maar kaartjes worden niet of nauwelijks gecontroleerd en zelfs chauffeurs vertellen dat de busrit voor iedereen gratis is.

Naast chauffeurs die niet goed op de hoogte zijn, staan er op sommige dagen ook vrijwilligers bij de bushalte die dezelfde boodschap overbrengen. Dit is in strijd met de informatie op de website van de Floriade zelf. Daar staat dat een busreis vijf euro kost en aan de kassa zelfs zeven euro. Alleen eigenaren van de Floriade Pas mogen sinds eind juni gratis gebruik maken van de shuttlebus die vanuit het centrum van Almere vertrekt.

De bestelpagina voor het buskaartje

Verwarring bij de chauffeurs
Juist omdat de voorwaarden van de verschillende tickets een aantal keer is gewijzigd, zouden de chauffeurs het verkeerde verhaal vertellen, suggereert een woordvoerder van Keolis: "Bezoekers van de Floriade dienen over een geldig ticket te beschikken. Ook voor de pendelbus. Er zijn momenteel diverse actietickets voor toegang tot de Floriade in de omloop, waarbij de pendelbus of het parkeren is inbegrepen en dus gratis is. Mogelijk schept dat verwarring bij de chauffeurs." Vervoersbedrijf Keolis gaat de chauffeurs nu opnieuw de regels uitleggen. "Wij zullen hen nogmaals informeren over de gemaakte afspraken rondom het busvervoer naar de Floriade."

Keolis bestrijdt dat er helemaal niet gecontroleerd wordt op het bezit van een ticket. Maar vanwege het opendeurenbeleid is dit in eerste instantie geen taak voor de buschauffeur, aldus de woordvoerder. "Er vinden steekproefsgewijs controles plaats, maar dit gebeurt door onze boa's." Mochten bezoekers op de heenweg nog geen pendelticket hebben, dan kunnen zij deze bij de kassa op het Floriadeterrein alsnog kopen voor de terugweg.

De chauffeurs van de shuttlebussen zijn overigens geen eigen personeel, benadrukt Keolis. Het gaat om een chauffeurskorps dat speciaal voor deze routes is ingehuurd.

Zwartrijders
De Floriade geeft aan dat ze op de hoogte is van de geruchten maar dat ze zelf niet verantwoordelijk is voor de kaartjes: "Dat is onze partner Keolis. Daar hebben wij afspraken mee gemaakt over de kaartcontrole. De Floriadepashouders mogen gratis reizen. De rest van de mensen moeten gewoon een kaartje kopen. Als ze dat niet doen zijn het zwartrijders."

Verder trekt de Floriade de handen van de gratis busritjes af: "Wij kunnen er weinig aan doen. Ik bespreek het nog even intern maar verwacht er weinig van." Over de vraag of andere vervoerders last kunnen hebben van de gratis busrit, is de Floriade duidelijk: "Wij hebben goede afspraken met onze partners. Die kunnen hier niet onder lijden."

De rondvaartboot
Ook met de veerboot die vanaf de Esplanade vertrekt is er gedoe met de toegangsprijzen. Houders van de Floriade Pas mogen vanaf deze week gratis met de boot, maar voor de eigenaar van de rondvaartboten kwam dit nieuws als een complete verrassing. Hij zei nergens van te weten. Hij is nu in gesprek gegaan met de Floriade om tot een oplossing te komen.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking met 1Almere. Omroep Flevoland en 1Almere werken nauw samen om meer lokaal nieuws te brengen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel