'Flevolandse reiziger vaker de dupe van treinstakingen'

FLEVOLAND • Di 30 augustus 2022 | 7:44 • Dinsdag 30 augustus 2022 | 7:44

Er rijdt dinsdag geen enkele trein in de provincie. Het is de vierde regionale stakingsdag van de NS, maar vrijwel elke staking heeft tot nu toe effect gehad op Flevoland. Reizigers hopen dat de dienstregeling snel weer wordt hervat.

"Er moet snel een oplossing komen, dit gaat zo niet langer", vertelt een reiziger die toch had gehoopt dat er een trein was op het station van Lelystad. "Ik vind het heel vervelend dat de passagiers de dupe zijn. Ik vind het best als ze staken maar doe dat dan op een andere manier."

"We weten niet meer wat de strategie van de NS is. Ze hebben een personeelstekort dus we zouden denken dat ze zouden willen praten met ons", vertelt Roel van Riezen van vakbond CNV. De onderhandelingen voor een hoger salaris zijn volgens hem nog niet opgeschoten. "De kans dat er een landelijke stakingsdag komt, wordt steeds groter. Morgen is de laatste regionale stakingsdag in het Oosten en het Zuiden. We denken dat de impact daarvan landelijk minder groot zal zijn."

De stakingen van dinsdag waren in eerste instantie alleen gepland rondom Utrecht, maar de NS heeft besloten om praktisch in het hele land het treinverkeer stil te leggen. Alleen tussen Amsterdam en Schiphol rijden dinsdag treinen. Volgens de NS zijn de gevolgen van de geplande staking in Midden-Nederland te groot om de dienstregeling in stand te kunnen houden. "Veel treinen rijden van, naar of door dit gebied. Vanuit Utrecht rijden collega’s normaal gesproken treinen naar alle windrichtingen", laat het vervoersbedrijf weten. "We zien geen mogelijkheid om op een verantwoorde manier een dienstregeling te rijden."

Eerder waren er andere regionale stakingen, zoals afgelopen woensdag in de regio van Lelystad en Dronten en maandag rondom Almere. Met de stakingen voert het personeel actie voor betere cao's. Volgens hen is de werkdruk te hoog en verdienen ze een betere beloning voor hun werk.

Opnieuw getroffen
Roel van Riezen van de vakbond CNV baalt als een stekker dat er nu veel meer treinen uitvallen: "We doen de regio's achter elkaar, met de bedoeling dat de reizigers minder last hebben. Het was niet onze bedoeling dat de mensen in de regio Almere en Lelystad opnieuw getroffen zijn. Treinen er uithalen dat had voor ons echt niet gehoeven, we hadden er allang uit willen zijn."

Koers wijzigen
Henri Janssen, woordvoerder van FNV Spoor, is niet verbaasd dat de NS besloten heeft in het hele land treinen te schrappen. Volgens hem is de bereidheid om te staken groot onder het personeel. "De reizigers zijn op de korte termijn de dupe, maar op de lange termijn de winnaar. De NS-klanten zien ook dat het de verkeerde kant opgaat. De NS heeft zich tot de schil uitgeperst en nu keert de wal het schip. Nu moet de NS de koers wijzigen."

Er worden dinsdag geen bussen ingezet als vervangend vervoer. De NS adviseert treinreizigers hun reis uit te stellen of vervangend vervoer te regelen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel