NS: 'Problemen met busvervoer Lelystad-Dronten lossen we op'

FLEVOLAND • Vr 16 september 2022 | 12:24 • Vrijdag 16 september 2022 | 12:24

De problemen met het vervangende busvervoer tussen Lelystad en Dronten moeten volgende week zijn opgelost. Dat zegt de NS. Reizigers moesten donderdagavond tot twee en een half uur wachten op een bus. Dat was vooraf niet zo afgesproken met de busmaatschappijen, laat de NS weten. "We zijn nu in gesprek met de busleverancier om de onderste steen boven te krijgen", aldus woordvoerder Elvira van der Vis.

Vanwege de kortsluiting in het hoogspanningsnet, begin september, rijden er tijdelijk bussen tussen Lelystad en Dronten. Donderdag bleek dat de bovenleiding, seinen, kabels en beveiligingssystemen tussen beide plaatsen volledig vervangen moeten worden. Dat duurt tot half december waardoor de bussen voorlopig blijven rijden. De touringcars zouden vier keer per uur in de spits en twee keer per uur in de daluren de weg op moeten gaan. Dat lukt niet altijd vanwege personeelstekort, liet de NS eerder weten.

Donderdagavond leek het erop dat de bussen volgens planning zouden rijden, zegt Van der Vis. "Dat is niet gelukt en daar bied ik onze excuses voor aan", zegt zij. "We zetten alles op alles zodat de bussen volgende week rijden zoals het moet." De NS zegt dagelijks in gesprek te zijn met de busmaatschappijen. "We doen met man en macht wat we kunnen zodat reizigers niet in de kou hoeven te staan." De spoorwegmaatschappij zet extra medewerkers service en veiligheid in in Dronten en Lelystad voor de beantwoording van vragen.

NS: 'Reis komend weekend niet via Dronten en Lelystad'
Komend weekend kan de NS nog niet garanderen dat de bussen tussen Lelystad en Dronten op tijd rijden. Daarom roept de spoorwegmaatschappij op om een reis uit te stellen of een alternatief te zoeken, zoals reizen via Zwolle en Amersfoort. Tussen stations Almere Centrum en Almere Oostvaarders rijden van zaterdagochtend tot zondagochtend bussen vanwege werkzaamheden aan het spoor. Daar kan het vervangend vervoer wél worden gegarandeerd omdat deze werkzaamheden ruim van tevoren bekend waren, zegt Van der Vis.

ROVER: 'Lijnbussen en minder betalen voor rit'
Reizigersorganisatie ROVER heeft de NS opgeroepen om met maatregelen te komen om de problemen tussen Lelystad en Dronten op te lossen. Zo'n 10 reizigers deden hun beklag bij ROVER. "Je moet kijken hoe je meer bussen kunt inzetten", zegt directeur Freek Bos. "Kun je ook iets met lijnbussen?". Bos heeft ook opgeroepen tot compensatie. "Nu we weten dat dit maanden gaat aanhouden dan moet je het leed verzachten: laat reizigers minder betalen." De NS zegt deze opties te onderzoeken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel