Politici willen zwart op wit dat aanmeldcentrum niet doorgaat

BANT • Di 20 september 2022 | 6:18 • Dinsdag 20 september 2022 | 6:18

Zijn de plannen voor het aanmeldcentrum in Bant echt definitief van tafel, of staat de deur misschien toch nog op een kier? Die vraag leeft bij verschillende politieke partijen in de Noordoostpolder. In de brief waarin het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) de gemeente vraagt na te denken over een alternatieve locatie, wordt namelijk niet expliciet geschreven dat Bant niet doorgaat.

Burgemeester Roger de Groot zegt de brief wel zo te interpreteren. En ook op vragen van de media heeft het COA maandag aangegeven dat het plan voor Bant is ingetrokken. Maar dat is niet voor iedereen duidelijk genoeg.

Niet zwart op wit
"Als ik de brief lees, dan zie ik daar niet staan dat de locatie Bant volledig uit beeld is", zegt VVD-fractievoorzitter Jasper van Os. "Er wordt alleen gevraagd mee te denken over een alternatieve locatie. Maar er staat niet dat het COA niet in Bant een aanmeldcentrum gaat realiseren."

Ook Wiemer Haagsma van de Politieke Unie noemt de brief onduidelijk. "Ik lees daar: wij snappen dat Bant lastig ligt, wij gaan eens kijken naar een alternatief. Maar ik had daar graag ook achter gezien: wij zullen voor Bant de aanvraag intrekken."

Burgemeester: gesprekken gaven duidelijkheid
Volgens burgemeester Roger de Groot is dat wel waar het in de praktijk op neerkomt. Hij zegt dat op te maken uit gesprekken met het COA en staatssecretaris Eric van der Burg. "Zij hebben heel duidelijk aangegeven te merken dat er geen draagvlak is voor het oorspronkelijke plan. Maar ze hebben wel een behoefte aan alternatieven."

Dat alternatief is waar alles volgens de burgemeester nu op gericht is. "Dan kun je zeggen: daarmee hebben ze het eerste verzoek niet weggehaald. Maar ze hebben wel een nieuw verzoek neergelegd. En dat is volgens mij het verzoek waar we nu mee aan de gang gaan."

Toch erkent ook De Groot dat het schrappen van het centrum in Bant niet zwart op wit staat in de brief. "Maar ik lees hem zoals ik hem lees."

PvdA: Emmeloord als alternatief
Het verzoek van het COA om op zoek te gaan naar een alternatieve locatie wordt wisselend ontvangen. De PvdA zegt open te staan voor een aanmeldcentrum op een andere plek in de Noordoostpolder. Fractievoorzitter Lianne Mulder vindt dat er dan niet naar de dorpen gekeken moet worden, maar naar Emmeloord. "Ik kan mij voorstellen dat als het niet op kleine dorpen als Bant en Luttelgeest aankomt, er zeker wel draagvlak is en mogelijkheden zijn." In een grotere stad is de verhouding tussen de groep nieuwkomers en bevolking die dat moet dragen volgens Mulder beter in balans.

Voor ONS Noordoostpolder valt er juist niet te praten over een alternatief. "Wij vinden dat er genoeg andere gemeenten in Nederland zijn die nu niets doen. Die kunnen de druk op de Noordoostpolder best wegnemen", aldus fractievoorzitter Berthoo Lammers.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel