Waarnemend burgemeester Ank Bijleveld krijgt prestigieuze lintjesfunctie

ALMERE • Za 24 september 2022 | 13:08 • Zaterdag 24 september 2022 | 13:08

Ank Bijleveld, de waarnemend burgemeester van Almere, begint per 1 maart 2023 aan een nieuwe functie. Zij wordt vanaf die dag voorzitter van het Kapittel voor de Civiele Orden. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. Het Kapittel bepaalt of mensen die voorgedragen zijn voor een lintje, de Koninklijke onderscheiding ook verdienen.

Of dit betekent dat Bijleveld vanaf die datum dan sowieso geen waarnemend burgemeester van Almere meer kan zijn, is onduidelijk. De gemeente Almere was zaterdagmiddag nog niet bereikbaar voor commentaar.

Bijleveld is sinds halverwege januari waarnemend burgemeester. Zij neemt de honneurs in de stad waar, omdat de voormalige burgemeester, Franc Weerwind, minister voor Rechtsbescherming is geworden.

In Almere wordt momenteel bepaald aan welke voorwaarden een nieuwe burgemeester moet voldoen. De inwoners van de stad hebben daarvoor hun inbreng kunnen geven en er wordt een profielschets gemaakt. Wanneer de sollicitatieprocedure voor de nieuwe burgemeester van start gaat is onbekend.

Kapittel adviseert over Koninklijke onderscheidingen
Het Kapittel voor de Civiele Orden adviseert de Nederlandse regering over voorstellen voor een Koninklijke onderscheiding. Elk voorstel voor een Koninklijke onderscheiding komt bij het Kapittel op tafel. Er wordt dan gekeken of de voorgedragen persoon een lintje verdient en zo ja, in welke orde en graad hij of zij zou kunnen worden benoemd.

Verder geeft het Kapittel advies over de gelegenheid waarbij de Koninklijke onderscheiding zou kunnen worden uitgereikt. Dit kan zowel tijdens de jaarlijkse lintjesregen, maar ook op een willekeurige andere dag.

Ank Bijleveld volgt bij het Kapittel voor de Civiele Orden Jaap de Hoop Scheffer op. De Hoop Scheffer was twee termijnen voorzitter en vertrok begin deze maand.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel