Politiek NOP verdeeld over opvang asielzoekers, 'locatie Bant' moet van tafel

NOORDOOSTPOLDER • Di 27 september 2022 | 21:50 • Dinsdag 27 september 2022 | 21:50

De politiek in Noordoostpolder is verdeeld over extra opvang van asielzoekers, waar het Rijk en het COA om hebben gevraagd. Dat is de uitkomst van een extra gemeenteraadsvergadering die dinsdagavond plaatsvond. Wel is duidelijk dat de beoogde locatie van de staatssecretaris in Bant van tafel moet.

De VVD en ONS Noordoostpolder blijven resoluut tegen elke vorm van extra opvang in de gemeente 'omdat er al maximaal duizend asielzoekers worden opgevangen bij het azc in Luttelgeest'.

Volgens Berthoo Lammers van ONS Noordoostpolder moet staatssecretaris Van der Burg eerst maar eens aankloppen bij een aantal gemeenten rondom Den Haag, omdat daar volgens hem geen enkele asielzoeker wordt opgevangen.

'Eerst een streep door Bant'
Ook de Politieke Unie is in eerste instantie tegen een extra opvang van asielzoekers en wil pas meedenken over een alternatieve opvanglocatie in Noordoostpolder als het Rijk en het COA een duidelijke streep door de locatie Bant zetten.

De overige vijf fracties staan sowieso open voor de opvang van extra asielzoekers op een geschiktere plek in Noordoostpolder, al worden er wel vraagtekens geplaatst bij de term 'tijdelijk'.

De gemeenteraadsleden gaan nu een brief samenstellen aan het Rijk en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, waarin zij aangeven op zoek te gaan naar een tijdelijke, alternatieve locatie in de Noordoostpolder. Volgende week moet die brief klaarliggen.

Hoe gaat het met de klankbordgroep?
Tijdens de vergadering reageerden sommige raadsleden verontwaardigd toen ze moesten vernemen van een inspreker dat de bijeenkomst van de klankbordgroep was geschrapt. Maandagavond zouden omwonenden en andere betrokkenen bijeen komen, maar de avond zou zijn afgelast door de gemeente. "Ik vind het een gemiste kans om het nu goed te doen", verzuchtte een teleurgestelde Marian Uitdewilligen van het CDA. Burgemeester Roger de Groot zei het ook jammer te vinden en gaat achterhalen wat de reden is van de afgelasting.

Is de enquête al afgerond?
Wiemer Haagsma van de Politieke Unie vroeg zich hardop af waarom de uitslag van de enquête over de opvang van asielzoekers nog niet bekend is. Die uitslag zou op 20 september verschijnen, zei Haagsma. Ook daar moest burgemeester De Groot het antwoord op schuldig blijven.

Kamervragen door D66
Tweede Kamerlid Anne-Marijke Podt heeft vragen gesteld aan staatssecretaris Van den Burg. Zij wil weten hoe concreet de plannen voor opvang van nareizigers in Noordoostpolder zijn. Zij wil ook weten wanneer deze opvang gerealiseerd moet zijn. Ook wil het Kamerlid weten waarom gedacht wordt dat Noordoostpolder wel open staat voor nareizigers.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel