Opnieuw vertraging nieuwbouw basisscholen: "We stellen kwaliteit boven snelheid"

LELYSTAD • Do 29 september 2022 | 13:23 • Donderdag 29 september 2022 | 13:23

De start van de bouw van acht nieuwe basisscholen in Lelystad is opnieuw vertraagd. In april zei toenmalig wethouder Madelon van Noort dat eind dit jaar de eerste palen voor basisschool de Schakel de grond in zouden gaan. Dat wordt nu ergens volgend jaar, wanneer precies weet wethouder Dennis Grimbergen niet.

"Ik kan niet zeggen wanneer maar de verwachting is wel om in 2023 te starten. We zitten nu in een definitief ontwerp, de aanbesteding voor de aannemer is nog niet gestart. Afhankelijk van dat proces is te bepalen wanneer de start gaat plaatsvinden."

Al in 2019 werd geconcludeerd dat acht scholen in Lelystad binnen acht jaar een nieuw onderkomen moesten krijgen. De gebouwen zijn verouderd en aan vervanging toe. De nieuwbouw liep, om verschillende redenen, vertraging op. De Schakel is dringend aan vervanging toe en is daarom als eerste aan de beurt. De nieuwe school komt op hetzelfde terrein als het oude gebouw te staan.

Grimbergen 'betreurt' dat er opnieuw sprake van vertraging is. Hij geeft aan dit vooral te maken heeft met zorgvuldigheid. "Het belangrijkste is dat we de kwaliteit boven snelheid stellen bij het ontwerpen en bouwen van de nieuwe scholen. Je hebt te maken met verschillende partijen. De gemeente heeft het budget, maar de school moet aangeven hoe uiteindelijk de inrichting eruit moet komen te zien. Pas als er overeenstemming is, kunnen we naar de volgende fase."

Budget
Wat betreft de plannen voor De Schakel was er sprake van een overschrijding van het budget. Hierdoor moest de school opnieuw naar de tekentafel om dingen te schrappen. Grimbergen geeft aan dat de processen voor de andere scholen soms parallel aan elkaar lopen. De vertraging van de nieuwbouw voor De Schakel betekent dus niet per se een vertraging voor alle scholen.

Volgens Grimbergen blijft 2027 staan als doel om voor alle basisscholen nieuwbouw te hebben gerealiseerd. Of dat realistisch is, is wel de vraag. "We proberen richting 2027 zoveel mogelijk te realiseren. Of we ze alle acht gaan halen, daar kan ik geen uitspraak over doen."

Overzicht nieuwbouw scholen
De Schakel
De Tjalk
De Windroos
De Boeier
De Albatros
De Kring
De Wingerd en De Regenboog willen samen met GO! Kinderopvang een Kindcentrum realiseren in Atolwijk-Oost in Lelystad.
Naast de nieuw te bouwen scholen willen basisscholen de Tjotter, Triangel en de Vuurtoren uitbreiden. In de wijk Warande wil Stichting Christelijk Primair Onderwijs een tweede basisschool laten bouwen. Die zou er eind 2024 moeten staan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel