Almeerse partijen pleiten voor onderzoek naar draagvlak kunstmuseum

ALMERE • Zo 9 oktober 2022 | 12:14 • Zondag 9 oktober 2022 | 12:14

Vier raadspartijen in Almere willen dat er een onafhankelijk onderzoek komt onder de Almeerse bevolking naar het draagvlak voor de komst van een kunstmuseum. De raad moet binnenkort een besluit nemen over de eerste voorbereidingen voor het museum.

Het CDA en de PVV dienen donderdag een motie in voor het onderzoek. De SP en DENK Almere hebben het voorstel mede-ondertekend. In de motie is opgenomen dat het onderzoek moet worden uitgevoerd onder een representatieve vertegenwoordiging van de bevolking. De partijen willen dat de resultaten van het onderzoek bekend zijn voordat de financiële onderbouwing - de zogenoemde businesscase - voor het museum in de raad wordt besproken.

"Wij vinden het vreemd dat er geen enkel inzicht is in hoe de Almeerder over het kunstmuseum denkt", aldus het CDA. "De uitkomst van het onderzoek moet wat ons betreft zwaar meewegen bij de beslissing van de gemeenteraad over de komst van een kunstmuseum in Almere."

13 miljoen voor ontwikkeling en voorbereiding
De gemeenteraad moet dit jaar nog een besluit nemen over de eerste fase van de voorbereidingen. Die kost 1,5 miljoen euro. Als de plannen doorgaan is Almere in totaal 13 miljoen euro kwijt aan voorbereiding en ontwikkeling. Dan volgen daarna nog de kosten voor de bouw en de exploitatie van het museum.

Er was al wel eerder gesproken over een onderzoek naar het draagvlak onder Almeerders, maar hier waren nog geen definitieve afspraken over. "Wij willen het concreet maken en ook al in deze fase", zegt Cees Sanderse van het CDA.

"We willen dat het onderzoek er al komt voordat de businesscase wordt besproken, maar ook voordat het besluit wordt genomen over de eerste anderhalf miljoen euro aan voorbereidingskosten. We hebben aan de Floriade wel gezien dat het steeds moeilijker wordt om je nog terug te trekken als je al geld hebt uitgegeven. Dan moeten we dus van tevoren weten hoe de bevolking over het museum denkt."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel