Schrijnende tegenstellingen binnen visserijsector Urk

URK • Ma 10 oktober 2022 | 6:35 • Maandag 10 oktober 2022 | 6:35

Terwijl veel Urker vissers in de knel zitten en er steeds meer kotters aan wal blijven, gaat het met de visverwerkende industrie in het dorp juist opvallend goed. De bedrijven fileren, koelen en verpakken enorme hoeveelheden vis en hebben een tekort aan personeel.

De vissers hebben last van de gevolgen van de Brexit en van de hoge brandstofprijzen, waardoor uitvaren erg duur is geworden. Er wordt zwaar verlies geleden en de vloot wordt steeds kleiner. Als gevolg daarvan wordt er ook veel minder tong en schol aangevoerd.

Visverwerkers draaien goed
De visverwerkende bedrijven op Urk schakelen daarom meer en meer over op andere vissoorten. Vooral zalm uit Noorwegen is momenteel populair. Voor de verwerking ervan worden compleet nieuwe productielijnen opgezet. Van de naar schatting 1,8 miljard omzet van de Urker visserijsector per jaar wordt zo'n 900 miljoen, de helft dus, inmiddels verdiend aan zalm.

Zalm niet zaligmakend
Maar om de risico's te spreiden, wordt er ook nog andere vis verwerkt. Volgens Jelle van Veen van de Vereniging van Visgroothandelaren Urk gaat het bijvoorbeeld om roodbaars, makreel en platvis uit Alaska.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel