Flevolandse ziekenhuizen scoren redelijk goed op financiële stresstest

FLEVOLAND • Di 11 oktober 2022 | 21:01 • Dinsdag 11 oktober 2022 | 21:01

De Flevolandse ziekenhuizen hebben hun financiën voldoende op orde. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de financiële prestaties van de Nederlandse ziekenhuizen van BDO Accountants en Adviseurs. Er is een ranglijst opgemaakt waar alle 63 ziekenhuizen in Nederland op staan.

Het Flevoziekenhuis in Almere steeg van plek 57 naar 49, waaruit blijkt dat het ziekenhuis het huishoudboekje beter op orde heeft gekregen. Ook het Harderwijkse St Jansdal, met vestigingen in Lelystad en Dronten, ging het afgelopen jaar financieel beter volgens BDO. Het ziekenhuis steeg van plek 50 naar plek 38. Het Antonius ziekenhuis in Sneek, met een vestiging in Emmeloord, daalde licht van plek 26 naar plek 34.

BDO houdt met deze 'stresstest' de solvabiliteit, liquiditeit en het rendement van de ziekenhuizen in de gaten. Solvabiliteit geeft aan of de ziekenhuizen op lange termijn aan de verplichtingen kunnen voldoen.

Onder de streep
De Flevolandse ziekenhuizen scoren volgens BDO goed op solvabiliteit: zowel het Antonius als het St Jansdal krijgen het maximale aantal punten en kunnen op lange termijn financiële tegenvallers dus goed opvangen. Het Flevoziekenhuis scoort volgens BDO ook goed op solvabiliteit.

Bij het rendement gaat het om wat een ziekenhuis aan het eind van het jaar overhoudt. Landelijk gezien ligt dat percentage op 1,7 procent. In Flevoland houdt het St Jansdal iets meer geld over dan gemiddeld. De andere ziekenhuizen zien ook geen rode cijfers, maar houden wel iets minder dan gemiddeld geld over.

Coronacompensatie was hard nodig
Volgens Vincent Eversdijk van BDO hebben de ziekenhuizen de coronacrisis mede overleefd door financiële steun van het Rijk. "We wilden de contuïniteit van de zorg garanderen", legt hij uit. "Anders zouden ziekenhuizen absoluut in de financiële problemen kunnen komen. Daarom werden corona- en contuïniteitsbijdragen ingesteld."

Volgens Eversdijk heeft dat geholpen. Hij kan alleen niet zeggen wat de precieze impact van de coronasteun op het rendement van individuele ziekenhuizen is geweest. "Dit komt omdat een groot deel van de ziekenhuizen hierover niets heeft gerapporteerd." Wel is volgens Eversdijk duidelijk dat een aantal ziekenhuizen zonder deze steun failliet zouden gegaan zijn. Of dat ook voor de ziekenhuizen in Flevoland geldt, is niet bekend. "Dat kunnen we op individueel niveau niet zeggen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel