Eis in hoger beroep: ruim 20 jaar cel voor verdachten moord op Ali Motamed

ALMERE • Di 1 november 2022 | 14:24 • Dinsdag 1 november 2022 | 14:24

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag in hoger beroep voor de moord op Ali Motamed, eind 2015 in Almere, gevangenisstraffen van 22 en 24 jaar geëist tegen Anouar A. (33) en Moreo M. (40). De eisen wijken licht af van de celstraffen van respectievelijk 20 en 25 jaar die de rechtbank in Lelystad het tweetal in april 2019 oplegde.

Het Openbaar Ministerie stelde tijdens de zitting in de rechtbank op Schiphol dat beide mannen werden gedreven door geld. Ze zouden geen idee hebben waarom het slachtoffer dood moest en dat zou hen ook niet interesseren. Volgens de aanklager zijn "zeer hoge straffen" op hun plaats.

Net als eerder bij de rechtbank ontkenden A. en M. alle betrokkenheid bij de moord op de toenmalige Eneco-monteur. De twee kwamen in beeld toen de recherche maanden na de liquidatie inzage kreeg in de versleutelde communicatie op de telefoon van een andere crimineel. Aan de hand van telecomgegevens en autobewegingen wist de politie hen vervolgens te linken aan de moord.

De advocaat-generaal stond dinsdag in de rechtszaal stil bij de impact op het gezin van het slachtoffer. "Voor de echtgenote en de zoon van het slachtoffer is de moord op hun echtgenoot en vader natuurlijk het ergst. Het gebeurde voor hun woning. Van het ene op het andere moment is hun leven totaal veranderd."

Eerder iemand doodgeschoten
De 40-jarige M. had volgens de advocaat-generaal in 2008 al iemand neergeschoten. Daarvoor zat hij een gevangenisstraf uit. Tijdens de voorwaardelijke invrijheidsstelling pleegde hij volgens het OM de moord op Motamed. Daarom kreeg hij de eis van 24 jaar. De 33-jarige verdachte was volgens het OM eerder betrokken bij de moordplannen. Daarom kreeg hij 22 jaar als eis opgelegd.

De twee verdachten stonden vandaag in hoger beroep ook terecht voor het helen en in brand steken van de vluchtauto. De BMW brandde uit op een parkeerplaats in een woonwijk. Het OM rekent het de verdachten aan zij geen acht hebben geslagen op mogelijke risico’s.

Hoger beroep 'moordmakelaar' Noffel uitgesteld
Het hoger beroep van de vermeende moordmakelaar Naoufal 'Noffel' F., die ervan wordt verdacht de moord te hebben aangestuurd, werd eerder deze maand uitgesteld. Zolang niet duidelijk is of de procedure rond het enkele jaren geleden tegen hem uitgevaardigde arrestatiebevel aan alle regels heeft voldaan, kan zijn beroepszaak niet inhoudelijk worden behandeld. De voorzitter van het hof zei niet te verwachten dat de zaak voor de eerste helft van 2024 inhoudelijk op de rol komt. Het hof had voor de zaak van F., veroordeeld tot levenslang, deze maand meerdere dagen uitgetrokken.

De beroepszaak van A. en M. gaat woensdag verder. Hun advocaten voeren dan het woord.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel