Vertraging voor zonneparken in NOP, maar geen afstel

NOORDOOSTPOLDER • Wo 2 november 2022 | 15:02 • Woensdag 2 november 2022 | 15:02

De bouw van drie zonneparken in Noordoostpolder is één tot twee jaar vertraagd. Dat melden initiatiefnemers HVC en Solarfields. Het gaat om Sunspace in het Waterloopbos in Marknesse, Noordermeerdijk in Creil en Westermeerdijk in Espel. De voorbereidingen duren langer en de marktomstandigheden zorgen voor vertraging. Maar uitstel is geen afstel, benadrukken HVC en Solarfields.

Volgens HVC is de ontwikkeling van zonneparken Sunspace en Noordermeerdijk ingewikkeld. De afvalverwerker zegt bezig te zijn met de financiering en het vinden van een aannemer voor Sunspace. In het Waterloopbos moeten de kabels voor zo'n 87.000 tot 100.000 panelen in de grond komen te liggen. Dat betekent dat er niet gegraven hoeft te worden. De afvalverwerker moet de financiering voor Noordermeerdijk nog opstarten. HVC voert gesprekken met grondeigenaren in Creil. Daar moeten 200.000 panelen op tientallen percelen onder de windmolens van Windpark Noordoostpolder komen te liggen. Ook moet alles juridisch gedekt worden en dat kost tijd, aldus de afvalverwerker.

Mogelijk nieuwe vertraging vanwege toenemende kosten
De bouw van de drie zonneparken had dit jaar moeten beginnen. HVC verwacht nu dat Sunspace volgend jaar gebouwd kan worden. De eerste schop voor zonnepark Westermeerdijk (400.000 panelen) moet in het eerste kwartaal van 2024 de grond in gaan, in datzelfde jaar volgt Noordermeerdijk. Het hangt wel van de ontwikkelingen op de markt af of de bouw dan daadwerkelijk kan beginnen, zeggen HVC en Solarfields. De prijzen voor grondstoffen voor zonnepanelen en de rente zijn omhoog gegaan. Ook duurt het langer voordat cruciale onderdelen binnen zijn, zegt HVC. Dit alles kan opnieuw zorgen voor vertraging, aldus de initiatiefnemers.

HVC biedt zijn opgewekte zonne-energie zelf aan. Zo neemt de gemeente Almere de komende vijftien jaar de zonnestroom af van de voormalige vuilstort Braambergen. Daar ligt inmiddels een park met 26.000 zonnepanelen. Deze stroom vloeit vanaf deze maand naar het net. Dat had al in oktober moeten gebeuren maar er ontstond vertraging vanwege de Floriade. Het kabeltracé kruiste de toegangsweg van het evenement, aldus de afvalverwerker.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel