Politie en gemeente gaan vaker controleren op illegaal vuurwerk

URK • Do 10 november 2022 | 6:02 • Donderdag 10 november 2022 | 6:02

De politie en gemeente Urk gaan vaker controleren op opslag van zwaar illegaal vuurwerk. Dat meldt de gemeente. Woensdagavond werd een controle gehouden bij garageboxen in het dorp.

Aanleiding voor de controles zijn signalen van mensen die overlast ervaren van het vuurwerk. In het dorp wordt ook veel schade aan voorzieningen gevonden, en dat brengt volgens de gemeente flinke kosten met zich mee.

Tijdens de jaarwisseling '21-'22 werd er voor ruim 50.000 euro aan schade aangericht op Urk. Ook begin september werden er gemeentelijke eigendommen vernield met vuurwerk. Daarnaast werden politieagenten bij de avondklokrellen beschoten met lawinepijlen. Tijdens eerdere vuurwerkrellen werd ook vuurwerk gegooid naar de brandweer.

"Wat wij willen is dat we een veilig dorp hebben op Urk", zegt burgemeester Cees van den Bos. "In het kader van die wens doen we met regelmaat controles. Dat zijn algemene integrale controles. Gisteren hebben we er ook één gehouden en we hebben ook specifiek gekeken naar het vuurwerk." Tijdens de controle op woensdag is er geen vuurwerk aangetroffen. De eigenaren van de garageboxen verleenden volgens de gemeente goede medewerking en toonden begrip voor de situatie. De gemeente zegt te begrijpen dat mensen niet op de controles zitten te wachten. "Maar het is nodig in het kader van de veiligheid van de Urker maatschappij, waarin angst niet de boventoon mag voeren", zegt een woordvoerder.

"Bedenk dat dit vuurwerk ook terecht komt bij kinderen en door hen afgestoken wordt. Zij hebben geen idee van de zwaarte en het gevaar van dit soort vuurwerk. Ze bewaren het thuis, maar het is levensgevaarlijk. Niet alleen voor henzelf, maar ook voor omwonenden."

'Is het oorlog?'
"We begrijpen dat mensen vuurwerk leuk vinden, maar dit betreft zeer zwaar, gevaarlijk vuurwerk", zegt een woordvoerder van de gemeente. Inwoners van Urk geven aan dat ouderen in verzorgingshuizen bang zijn: 'Is het oorlog?', kinderen kunnen niet slapen. Ook worden mensen die vanwege een overlijden tijd doorbrengen in het rouwcentrum opgeschrikt door vuurwerk dat vlakbij wordt afgestoken. Volgens burgemeester Cees van den Bos geeft dat extra verdriet. Ook kerkgangers worden gestoord tijdens hun diensten en huisdieren weten niet waar ze het zoeken moeten, zegt de woordvoerder. "Dit willen we niet voor onze inwoners."

Geen heksenjacht
Volgens de burgemeester is dat ook de reden om de komende tijd waarin er meer vuurwerk wordt afgestoken extra controles te doen, zodat het dorp leefbaar blijft. De burgemeester voegt eraan toe dat de gemeente bevoegd is om naar binnen te treden als het gaat om bijvoorbeeld de garageboxen of bedrijfsgebouwen. "Op het moment dat je daar wat vindt, is de politie bevoegd om er strafrechtelijk het een en ander mee te doen." Volgens de burgemeester is het geen heksenjacht. "Het zijn controles die we door het jaar heen veel vaker uitvoeren en die belangrijk zijn voor het dorp en het welbevinden op ons dorp. Op het moment dat wij signalen hebben gekregen, wordt er op een bepaald moment een controle gepland. Het is zo: wij willen een veilig dorp, en daar horen controles bij."

De woordvoerder van de gemeente voegt nog toe: "Verder willen we niet dat illegale praktijken met winstbejag onopgemerkt kunnen doorgaan, want ook dat gaat ten koste van de veiligheid. Als er dus misstanden worden geconstateerd, worden die direct aangepakt."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel