OM eist weer 14 jaar cel voor schieten op sierbestraters

ALMERE • Di 15 november 2022 | 19:45 • Dinsdag 15 november 2022 | 19:45

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep opnieuw 14 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 33-jarige man voor de gewapende overval bij Sierbestrating Jonk in Almere. De bedrijfsleider werd op 23 september 2020 voor de zaak op bedrijventerrein Poldervlak getroffen door vijf kogels. Hij raakte levensgevaarlijk gewond. Ook een andere medewerker werd beschoten.

De overvaller was uit op de geldkoffer die de bedrijfsleider bij zich had. Daarin zat de omzet van vijf dagen, ruim 23.000 euro. Het slachtoffer wilde tegen 17.00 uur met een collega in een bedrijfsauto stappen om het geld naar de bank te brengen toen hij plotseling werd belaagd door een man met een pistool in de hand. De bedrijfsleider zette na de beroving de achtervolging in omdat hij dacht dat het een nepwapen was. Hij werd beschoten en viel. Toen hij op de grond lag, werd er nogmaals op hem geschoten. Het slachtoffer werd geraakt in zijn armen en benen.

Een ambulancemedewerker die toevallig in de buurt was, verleende eerste hulp. De overvaller richtte zijn pistool ook op haar. Hij schoot daarna op een toegesnelde medewerker van het sierbestratingsbedrijf. Een kogel vloog vlak achter hem langs. De overvaller rende vervolgens weg en dwong even verderop een glazenwasser om zijn bestelbus aan hem af te staan.

"Ik heb er niks mee te maken", begon de 33-jarige verdachte uit Hilversum dinsdag bij het gerechtshof in Leeuwarden. Dat was ook zijn reactie bij zijn aanhouding in oktober 2020 en bij de rechtbank in Lelystad, die hem in 2021 veroordeelde tot 14 jaar cel en tbs met dwang.

Fiets en tas
Die straf was passend, vindt het OM. Volgens de aanklager ligt er veel bewijs. Zo heeft de dader de fiets waarmee hij naar het sierbestratingsbedrijf was gegaan, met daaraan een plastic boodschappentas, in paniek achtergelaten. Op het stuur zat dna van de verdachte. Op de tas zaten zijn vingerafdrukken en een handpalmafdruk. Uit onderzoek blijkt dat de fiets in Hilversum, de woonplaats van de 33-jarige, is gekocht. Volgens de verkoper aan een man van begin dertig in het bijzijn van een veel oudere vrouw. De vriendin van verdachte is in de 50. "Maar ik heb nooit een fiets gekocht", zei de verdachte. "Ik houd niet eens van fietsen."

Het dna op de tas valt volgens hem te verklaren uit het feit dat zijn moeder, stiefvader, dochtertje en enkele vrienden in Almere wonen. Hij bezocht hen regelmatig. "Ik doe dan ook vaak boodschappen. Af en toe laat ik dingen slingeren op straat, ik denk ook die tas. Dat is misschien asociaal, maar ik ben zo." Volgens zijn advocaat kan het dna via de tas op de fiets zijn gekomen. Zij vindt het een slechte zaak dat deze theorie nooit is onderzocht.

Auto's
De bestelbus van de glazenwasser werd uiteindelijk aangetroffen in Almere in de straat waar de moeder van de verdachte woont. Uit camerabeelden blijkt dat anderhalve minuut nadat de dader het voertuig had gepaparkeerd een donkergrijze VW Golf de straat verlaat. De meegespoten bumper en de velgen vindt het OM opvallend. De vriendin van de verdachte heeft namelijk precies zo'n auto. Maar de man zegt dat hij in die periode niet bij zijn moeder is geweest. "We hadden ruzie en maanden geen contact."

Ook een smeulend hoopje dat na de overval op een carpoolplek langs de A6 van Almere naar Hilversum werd aangetroffen, wijst volgens het OM naar de verdachte. Daarin lagen een vuurwapen, een brilmontuur (dat gezien persoonlijke foto's van verdachte bij hem zou kunnen passen) en een autosleutel die overeenkomt met die van de bestelbus. Ook zat er een geel veiligheidshesje bij; dat droeg de dader ook bij de overval. "Mijn bril lag thuis", aldus de verdachte tegen het hof. "Maar als ik een broek koopt die mij bevalt, koop ik er gelijk drie", reageerde de rechter. "Dat kan ook met brillen." Onzin, stelde de verdachte. "Ik koop nooit twee dezelfde dingen."

"De idioot"
Uit een afgeluisterd telefoongesprek tussen de stiefvader met de moeder van de verdachte, daags na zijn aanhouding, leidt het OM af dat de stiefvader geholpen heeft om de man na de overval te verbergen. Ook zegt de stiefvader in dat gesprek "Hij heeft die auto ook nog naast je neer gezet, de idioot." Dat was volgens de verdachte opschepperij. "Ik had relatieproblemen en hij bood mij een plek aan bij een vriend. Hij wilde gewoon interessant doen naar mijn moeder. Maar dat gaat niet werken, ze is hem helemaal zat."

De verdachte voldoet volgens het OM ook aan het signalement dat door getuigen is gegeven. De glazenwasser had bij hem een Marokkaans accent, een blanke huidskleur en groenblauwe ogen waargenomen. Het hof constateerde deze kenmerken dinsdag ook bij de verdachte. De rechters merkten verder op dat hij een medewerker van het sierbestratingsbedrijf kende. Die werkte er pas twee maanden. Ze hebben vroeger ook samen een overval gepleegd.

Lang strafblad
Het OM vindt de schoten die zijn afgevuurd een dubbele poging tot doodslag. De verdachte heeft 'nietsontziend en met minachting voor een mensenleven' gehandeld, aldus het OM. "Het laat zien hoe gemakkelijk hij de drempel overgaat van het gebruik van een vuurwapen, met potentieel fatale consequenties." De man heeft al een flink strafblad. Tijdens zijn voorarrest heeft hij een medegevangene aangevallen, waarvoor hij drie maanden cel kreeg. In 2014 werd de man veroordeeld tot zeven jaar cel voor een gewapende overval en in 2011 tot dertig maanden voor diefstal met geweld.

"Ik was geen lieverdje, een teringlijer", reageerde de verdachte. "Ze denken bij een overval nu altijd dat ik het ben. Maar ik ben ouder en wijzer geworden." Hij zuchtte bij de opsomming van wat hij 'toevalligheden' noemt. "Het is heel ongelukkig allemaal." De man wilde niet meewerken aan een psychologisch onderzoek bij het Pieter Baan Centrum. Deskundigen hebben wel een antisociale persoonlijkheidsstoornis kunnen vaststellen. Zij vinden de verdachte volledig toerekeningsvatbaar. De reclassering schat de kans op herhaling hoog in. Voldoende reden volgens het OM om tbs met dwang op te leggen.

Advocaat: "Veel toevalligheden, geen bewijs"
De advocaat van de verdachte erkent dat er uitgebreid onderzoek is verricht, maar niet voldoende, zoals bij de grijze VW Golf. "Het kenteken is niet op camerabeelden te zien", aldus de raadsvrouw. "En in het bestelbusje zijn geen dna-sporen aangetroffen." Ook zat er nog dna van andere personen op de fiets en de tas, zei ze. "Er zijn veel toevalligheden, maar geen bewijs."

De beschoten bedrijfsleider las in tranen een slachtofferverklaring voor. Hij heeft onlangs te horen gekregen dat zenuwen in een hand onherstelbaar zijn beschadigd. Hij kan hem vrijwel niet meer gebruiken. "Ik leef in een hel."

Het hof doet op 29 november uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel