Onderzoek naar misstanden Oostvaarderskliniek nog niet begonnen

ALMERE • Vr 2 december 2022 | 12:08 • Vrijdag 2 december 2022 | 12:08

Het onderzoek naar misstanden in de Oostvaarderskliniek in Almere is nog niet begonnen. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het onderzoek werd aangekondigd na herhaalde meldingen in september over (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, intimidatie, bedreiging, drugsgebruik en ongeoorloofde relaties tussen personeel en tbs-patiënten.

"Eerst zijn de voorwaarden voor een aanbesteding besproken en vervolgens is de aanbesteding voor een onderzoek in gang gezet. In januari wordt de Tweede Kamer geïnformeerd over de voortgang", aldus de woordvoerder.

Verdenking van verkrachting
Op 26 september werd bekend dat een sociotherapeut van de Oostvaarderskliniek is ontslagen omdat hij een patiënte van de tbs-kliniek in Almere heeft gedwongen tot seksuele handelingen. Het Openbaar Ministerie heeft onderzoek in de zaak gedaan en verdenkt de therapeut uit Harderwijk van verkrachting.

Twee dagen later legde algemeen directeur Hendrik Jan van der Lugt zijn functie neer. De officiële reden is nooit bekendgemaakt, maar volgens bronnen onder het personeel van de kliniek zou de directeur geen controle meer over de organisatie hebben gehad.

Wat volgde was een aantal (anonieme) meldingen van medewerkers en tbs-patiënten over de misstanden. Eén van de gemene delers is de angstcultuur en het machtsmisbruik door de leiding van de Oostvaarderskliniek. Ex-medewerkers die met Omroep Flevoland spraken, bevestigden dat hier sprake van was.

Onderzoek door onafhankelijke partij
Vanwege het aantal incidenten in korte tijd werd op 29 september besloten tot een onderzoek door een onafhankelijke partij. Op 2 november maakte minister Weerwind voor Rechtsbescherming bekend dat er afgelopen vijf jaar 31 meldingen van ernstige geweldsincidenten in de Oostvaarderskliniek in Almere zijn gedaan.

Bij het opzetten van het onderzoek is de Inspectie Justitie en Veiligheid (IJV) betrokken. Die volgt het onderzoek en beoordeelt de eindrapportage. Dat moet de objectiviteit en kwaliteit van onderzoek ten goede komen. Inmiddels is er ook een interim-directeur aangesteld.

Wanneer het onderzoek echt van start gaat, is nog niet bekend. De verwachting is dat, wanneer de Kamer in januari is geïnformeerd, een onafhankelijke instantie zal worden gekozen die het onderzoek gaat uitvoeren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel