Stijn Lechner leidt onderzoek naar komst van Lelylijn

FLEVOLAND • Wo 7 december 2022 | 16:46 • Woensdag 7 december 2022 | 16:46

Stijn Lechner is woensdag benoemd tot directeur van de werkorganisatie Lelylijn. Dat meldt het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). Lechner leidt het onderzoek naar de komst van de spoorlijn tussen Lelystad en Groningen. Daarbij worden inwoners van en overheden in Drenthe, Friesland, Groningen en Flevoland betrokken.

Het Rijk en de provincies Drenthe, Friesland, Groningen en Flevoland hebben Lechner benoemd. Hij werd gekozen door een selectiecommissie met daarin een vertegenwoordiging van het Rijk en de regionale overheden. De directeur was eerder programmamanager 'Samen bouwen aan bereikbaarheid' voor de Metropoolregio Amsterdam.

De benoeming van Lechner was het startschot voor het onderzoek naar de komst van de Lelylijn. In het onderzoek wordt onder meer gekeken naar de voorkeursvariant voor de spoorverbinding tussen Lelystad en Groningen. Ook kosten, draagvlak, financiering en woningbouw worden erin meegenomen. Daarnaast wordt gekeken naar de aanleg van de Nedersaksenlijn, tussen Enschede en Groningen, en de verbinding met Noord-Duitsland.

Beslissing over Lelylijn in najaar van 2024
Het onderzoek is onderdeel van het zogenoemde 'Deltaplan Noordelijk Nederland'. De kosten voor het Deltaplan zijn zo'n 8 miljoen euro. Rijk en regio stellen elk 3 miljoen euro beschikbaar voor het onderzoek. Daar moet over twee jaar nog een miljoen euro bovenop komen. Het onderzoek moet in het najaar van 2024 klaar zijn waarna er een beslissing over de komst van de Lelylijn wordt genomen.

De kosten voor de spoorlijn liggen tussen de 6 tot 9 miljard euro. De Europese Unie besloot maandag om de Lelylijn op te nemen in het Trans-European Transport Network. Daarmee maakt de beoogde Lelylijn kans op Europese subsidies.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel