Hoogleraar pleit voor windmolen-apk na afbreken turbine Zeewolde

ZEEWOLDE • Do 5 januari 2023 | 13:47 • Donderdag 5 januari 2023 | 13:47

Er moet een jaarlijkse, onafhankelijke keuring komen voor windmolens aan het eind van hun levensduur. Daarvoor pleit hoogleraar windenergie Gerard van Bussel van de TU Delft in het Radio 1 Journaal, naar aanleiding van de afgebroken windmolen langs de Eemmeerdijk in Zeewolde. De wieken, de rotor en een deel van de mast van de molen naast de Eemmeerdijk braken woensdag af.

"Windmolens worden ontworpen voor een levensduur van 20 jaar", legt Van Bussel uit. "Dat betekent niet dat een windturbine meteen na 20 jaar moet worden afgebroken, omdat je niet precies weet wat ze voor de kiezen hebben gehad in die 20 jaar." Hij denkt dat windmolens afhankelijk van de slijtage tot vijf jaar langer mee kunnen gaan, maar dan moeten ze wel goed gecontroleerd worden.

Over wat Vattenfall moet doen met de overige zestien windmolens die nog langs de Eemmeerdijk staan, is hij duidelijk. "Ik zou op z'n minst alles grondig inspecteren, maar liever neemt Vattenfall de beslissing om deze niet meer te laten draaien. Als er nog iets gebeurt, dan is het einde zoek."

JA21 stelt schriftelijke vragen
De fractie van JA21 in Provinciale Staten heeft donderdag schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten. De partij wil onder meer van de provincie weten of Vattenfall contact heeft opgenomen met de provincie over het incident en of zij de veiligheid van de andere molens kan garanderen. "De provincie zelf gaat over de windmolens en bepaalt waar ze komen te staan", zegt statenlid Eric Raap. "Als er eentje zomaar omvalt, is dat iets wat we absoluut moeten weten." Ook wil de partij weten of de provincie veiligheidsinspecties van alle andere windmolens wil inzien. "Toen ik de foto's zag, dacht ik wel van, wow, die is blijkbaar gewoon omgeknakt. Dus ja, dat geeft wel te denken."

Raap zegt dat de partij 'best wel bezorgd' is over de situatie. "Als ik zelf zo'n hele grote windmolen naast mijn huis zou hebben of in mijn nabijheid, met name de grote jongens van 200 meter, moet ik daar niet aan aan denken dat zo'n ding spontaan omvalt. Dus ja, wij zijn daar best wel bezorgd om en de provincie mag daar ook bezorgd om zijn. De provincie moet erop aan kunnen dat de veiligheidsinspecties die gedaan worden door Vattenfall sluitend zijn." Volgens Raap is het nu stap één om alle inspectierapporten van de windmolens in Flevoland bij elkaar te rapen en de 'zorgenkindjes' boven water te krijgen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel