Thomas Gillissen stopt per direct als wethouder: 'Niet ervaren genoeg'

NOORDOOSTPOLDER • Vr 6 januari 2023 | 15:44 • Vrijdag 6 januari 2023 | 15:44

Wethouder Thomas Gillissen vertrekt per direct uit het college van B en W in de gemeente Noordoostpolder. De 27-jarige Gillissen geeft vrijdag in een schriftelijke verklaring aan dat 'het werk en de huidige tijd vragen om een meer ervaren bestuurder'. Na de verkiezingen vorig jaar kwam Gillessen namens de PvdA in het college.

De wethouder zegt over zijn vertrek dat hij gevraagd was om wethouder te worden en deze kans met twee handen heeft aangegrepen. "De afgelopen maanden hebben mij laten zien dat het werk en de komende grote uitdagingen om een ervaren bestuurder vragen. Op die ervarenheid kan ik nog niet bogen", schrijft hij. "De gemeente verdient meer dan ik op dit moment kan geven. Daarom neem ik weloverwogen het besluit om per direct te stoppen als wethouder."

Fractievoorzitter van de PvdA Lianne Mulder vindt het jammer dat hij ermee stopt. "Hij is nog jong en we hadden het hem gegund om meer zijn talent te laten zien. Hij merkte zelf dat hij veel bestuurlijke ervaring mist en begon daar tegenaan te lopen."

Volgens Mulder kon Gillissen soms wakker liggen van de politieke problemen die in zijn portefeuille speelden. "Hij heeft als wethouder zware dossiers onder zich, zoals energiearmoede. Daar kon hij wakker van liggen en zich afvragen: doe ik het goede. Hij kon dat niet voldoende loslaten."

Ophef
Vorig jaar ontstond er ophef over Gillissen zijn uitspraak dat een beoogd aanmeldcentrum in Bant ook wel op een andere plek in de Noordoostpolder kon komen. Gillissen deed die uitspraken op persoonlijke titel. Het college van burgemeesters en wethouders van Noordoostpolder vond de uitspraken van Gillissen 'niet passend bij zijn rol als wethouder'.

De reden die Gillissen voor zijn plotselinge vertrek als wethouder aanvoert zal niet iedereen verbazen. Voormalig fractievoorzitter van de SP, Tjitske Hoekstra zei bij zijn benoeming weinig vertrouwen te hebben in 27-jarige wethouder: "Geen studie afgerond, geen baan gehad: dan moet je echt een uitzonderlijk politiek talent zijn, wil je met deze cv stand kunnen houden als wethouder."

Fractievoorzitter Mulder zegt bewust gekozen te hebben voor Gillissen. "We wilden iemand hebben die street wise was, niet een standaard bestuurder met vaste levensloop van zoveel jaar raadslidmaatschap. We wilden door diversiteit dit college sterk maken." Tegelijkertijd was de fractie zich bewust van de risico's, zegt Mulder. "We vroegen onszelf ook af als fractie: gaat dit wel lukken? Maar aan de andere kant was hij ook jong en fris." Ze noemt het 'jammer' dat hij nu aftreedt. "Maar het hoort bij de politiek dat dit kan gebeuren."

De partij is al op zoek naar een opvolger voor de afgetreden Gillissen. "De gesprekken zijn al gaande", zegt de fractievoorzitter van de PvdA. "We hopen over een maand een opvolger bekend te maken."

Geen commentaar
Gillissen had onder meer de onderwerpen energie, duurzaamheid en armoedebeleid in de portefeuille. Ook was hij verantwoordelijk voor het project Bosbad in Emmeloord en de dorpen Nagele, Ens en Tollebeek. De taken van Thomas Gillissen worden waargenomen door de overige collegeleden totdat een opvolger is benoemd.

Volgens een woordvoerder van de gemeente wil Gillissen niet verder reageren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel