Almeerders vol met vragen over Floriade: "Waar is dat geld gebleven en wie heeft zijn zakken gevuld?"

ALMERE • Wo 11 januari 2023 | 6:22 • Woensdag 11 januari 2023 | 6:22

Waar moet het onderzoek naar de Floriade zich op richten? Die vraag stond dinsdagavond centraal tijdens een debatavond in Casa Casla in Almere Stad. Tientallen inwoners van Almere gingen daar in gesprek met raadsleden. Want dat de gemeenteraad van Almere een onderzoek wil is duidelijk, maar hoe dat eruit moet komen te zien nog niet.

Waar zijn alle mooie plannen gebleven? Welke kennis is er opgedaan? Wat was de rol van de wethouders, en wat zijn voor hen de consequenties? Dit zijn maar een paar voorbeelden van het grote aantal vragen dat leeft onder de bezoekers van de debatavond. De gemeenteraad van Almere stemde eerder unaniem voor een voorstel om een onderzoek in gang te zetten naar de fouten rondom de wereldtuinbouwtentoonstelling. De kosten daarvan vielen ruim tien keer hoger uit dan gepland, en daar zal de gemeente voor moeten opdraaien.

"Laat die koppen maar rollen."

— Fred Muiterman

"Waar is dat geld gebleven? Wie heeft zijn zakken gevuld?", vraagt aanwezige Fred Muiterman zich af. "Wat was het oorspronkelijke plan?", vult Fer Abrahams hem aan. Wat het uiteindelijke doel van het onderzoek moet zijn, daar zijn ze nog over verdeeld. "We moeten zorgen dat er zo goed mogelijk van geleerd wordt", zegt Abrahams. Muiterman buigt zich liever over de schuldvraag. "Laat die enquête maar komen en laat die koppen maar rollen."

Raadsleden luisteren mee
De debatavond is onderdeel van een serie 'stadsgesprekken', georganiseerd door Casa Casla en de lokale krant Almere Deze Week. Voor het tiental aanwezige gemeenteraadsleden is het een moment om te zien hoe de financiële kater van de Floriade leeft onder de inwoners.

Marc van Rooij was zelf ooit initiatiefnemer voor de Floriade, maar wil nu als fractievoorzitter van 50PLUS de burger betrekken bij het onderzoek naar wat er mis is gegaan. "Wij hebben natuurlijk vragen, maar de inwoners hebben ook vragen." Ook Nienke Nieuwenhuizen van het CDA ziet een belangrijke rol voor Almeerders. "Het gaat om de breuk in het vertrouwen. Dat is voor ons het belangrijkste."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel