PvdA NOP geeft verkeerde informatie over nieuwe wethouder Van Amersfoort

NOORDOOSTPOLDER • Di 24 januari 2023 | 11:18 • Dinsdag 24 januari 2023 | 11:18

René van Amersfoort heeft niet in de gemeenteraad of het college van Rotterdam gezeten. Volgens een persbericht van de PvdA van Noordoostpolder, die hem maandag voordroeg als nieuwe wethouder, heeft Van Amersfoort vier jaar ervaring als raadslid en vier jaar ervaring als wethouder in Rotterdam, maar dat blijkt dus niet waar te zijn.

Op internet is niets te vinden over zijn raadslidmaatschap of wethouderschap. Ook lokale journalisten in Rotterdam lijken hem niet te kennen. Wel is hij vier jaar lang bestuurslid geweest van de wijkraad van Pernis, een dorp binnen de gemeente Rotterdam met nog geen 5000 inwoners. Daar is geen sprake van een wethouderschap. Fractievoorzitter Lianne Mulder van de PvdA herhaalde dinsdagochtend nogmaals dat Van Amersfoort wethouder en raadslid is geweest in Rotterdam. Desgevraagd nuanceerde ze dat, door aan te geven dat het ging om Pernis.

Het eerste persbericht van de PvdA

De fractie van CU-SGP van Noordoostpolder heeft spoedvragen gesteld aan de burgemeester over de politieke ervaring van Van Amersfoort. De partij geeft aan daar voor maandag antwoord op te willen. Dan moet de nieuwe wethouder namelijk worden geïnstalleerd.

Ook de fractie van het CDA Noordoostpolder is enorm verbaasd over het cv van Van Amersfoort. Volgens de partij beschadigt het gestuntel niet alleen de kandidaat-wethouder, maar ook het vertrouwen in het college.

Opvolger van opgestapte wethouder
Van Amersfoort volgt Thomas Gillissen op, die begin januari plotseling opstapte. Hij had te weinig ervaring voor de functie. Met de nieuwe kandidaat heeft de PvdA naar eigen zeggen iemand gevonden die veel bestuurlijke ervaring heeft. De kandidaat-wethouder is secretaris en voorzitter geweest van de PvdA-afdeling in Noordoostpolder en Urk.

Zelf wil de kandidaat-wethouder voor 30 januari niet reageren. Dan wordt zijn benoeming behandeld in de gemeenteraad. Van Amersfoort geeft aan zich tot die tijd te willen richten op het overdragen van zijn bedrijf. Van Amersfoort heeft momenteel nog een consultancybedrijf in Emmeloord.

Verslaggever Maarten Middelkoop

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel