PvdA-leden bezorgd over proces nieuwe wethouder, fractievoorzitter onder vuur

NOORDOOSTPOLDER • Vr 27 januari 2023 | 6:20 • Vrijdag 27 januari 2023 | 6:20

PvdA-Fractievoorzitter Lianne Mulder moet zich vrijdagavond tegenover haar partijleden verantwoorden voor de manier waarop René van Amersfoort is verkozen tot nieuwe wethouder voor Noordoostpolder. Uit een rondgang langs verschillende partijleden blijkt dat veel van hen haar verantwoordelijk houden voor het gedoe rondom de kandidaat-wethouder.

Er is voornamelijk kritiek op de manier waarop het partijbestuur gecommuniceerd heeft over het sollicitatieproces, zowel naar de partijleden als naar de buitenwereld. Volgens een anonieme bron binnen de partij wil ongeveer een derde van de actieve leden dat de fractievoorzitter vertrekt.

Maandagavond maakte de PvdA bekend dat ze René van Amersfoort heeft voorgedragen als nieuwe wethouder voor Noordoostpolder. Daarbij werd onterecht vermeld dat hij vier jaar wethouder en vier jaar raadslid is geweest in Rotterdam. In werkelijkheid bleek het te gaan om een rol in het wijk- en deelgemeentebestuur van Pernis, een dorp in de gemeente Rotterdam met nog geen 5000 inwoners.

Vrijdagavond is er een ledenvergadering, waarin de kandidatuur van Van Amersfoort wordt besproken. Volgens PvdA-fractievoorzitter Lianne Mulder stond de vergadering al gepland, voordat er gedoe ontstond rondom de kandidatuur. "Het gaat om een 'verantwoordingsvergadering'. We gaan als bestuur onze keuze voor de kandidaat verantwoorden en hem voorstellen aan onze leden."

"Ik zou het woord 'oliedom' niet gebruiken, maar ik kijk wel kritisch naar wat er is gebeurd."

— Farid Boundati,oud-Statenlid PvdA

Een deel van de PvdA-leden zit al te wachten op die verantwoording. Oud-fractievoorzitter Rien van der Velde was woensdagavond al bijzonder kritisch op de manier waarop het partijbestuur is omgegaan met het gedoe rondom de benoeming van Van Amersfoort. Hij noemde hun optreden 'oliedom'. Nu schaart oud-Statenlid Farid Boundati zich achter hem. "Ik zou het woord 'oliedom' niet gebruiken, maar ik kijk wel kritisch naar wat er is gebeurd." En binnen de partij lijken zij nog meer medestanders te hebben gevonden.

Geen functieprofiel, geen communicatie
Daarbij gaat het niet alleen over de manier waarop de partij communiceert over de twijfel die is ontstaan rondom het cv van Van Amersfoort. Ook de manier waarop partijleden zijn betrokken tijdens de zoektocht naar een nieuwe wethouder, laat volgens sommige PvdA-leden te wensen over. "Het bestuur is onzichtbaar en de communicatie is er niet", zegt Albert Klein Tijssink. "Opnieuw is de communicatie niet volledig. Bij het benoemen van een wethouder is vertrouwen en ervaring belangrijk." Onder de kritische partijleden heerst frustratie dat het bestuur nooit een functieprofiel heeft opgesteld en gedeeld met de rest van de partij.

Veel leden nemen het ook niet in dank af dat Van Amersfoort in 2017 kortstondig lid was van de VVD. Hij stond dat jaar op nummer twintig van de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. "Wat zegt dat over zijn geloofwaardigheid als PvdA'er?", vraagt Van der Velde zich openlijk af. Lijsttrekker Mulder noemt die twijfel onterecht. "Hij kwam er daar snel achter dat de VVD echt een andere kijk heeft. Daarna kwam hij weer terug naar ons."

'Consequenties voor fractievoorzitter Lianne Mulder'
Er is dus kritiek vanuit de partij op de manier waarop de keuze voor Van Amersfoort tot stand is gekomen, en op de manier waarop er over hem gecommuniceerd wordt. Een deel van die kritiek is rechtstreeks gericht aan fractievoorzitter Lianne Mulder.

"Ze heeft de reputatie van mensen beschadigd en onhandig opgetreden", zegt een anoniem PvdA-lid. Die beweert dat ongeveer een derde van de actieve PvdA-leden de ontstane situatie aan haar verwijt en sluit niet uit dat ze na het overleg moet vertrekken. "Ze zal zich eerst moeten verantwoorden, en dan beraden we ons op de consequenties. Maar ze moet wel met een heel goed verhaal komen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel