'Discussie over kandidaat-wethouder Van Amersfoort onzuiver'

NOORDOOSTPOLDER • Do 26 januari 2023 | 6:19 • Donderdag 26 januari 2023 | 6:19

De discussie over de kandidaat-wethouder René van Amersfoort van de PvdA in Noordoostpolder is onzuiver en lijkt gericht te zijn op het beschadigen van zijn kandidatuur. Dat zegt oud-directeur Ton Roerig van de Wethoudersvereniging.

In Noordoostpolder is ophef ontstaan over Van Amersfoort. Hij werd door de PvdA gepresenteerd als iemand die wethouder en raadslid is geweest in Rotterdam. In werkelijkheid was hij portefeuillehouder in de wijkraad van Pernis. Een functie die volgens deskundigen niet te vergelijken is met het wethouderschap.

Roerig volgt de berichtgeving over Van Amersfoort en windt zich behoorlijk op over wat er gezegd en geschreven wordt. Voor de oud-directeur maakt het geen verschil of iemand nu bestuurder is geweest in een stadsdeelraad, wijkraad of gehele gemeente. Ook al is de schaal niet altijd vergelijkbaar, een bestuurder op stadsdeel- of wijkniveau heeft dezelfde functie, rollen en verantwoordelijkheden als een gewone wethouder, stelt Roerig.

'Volwaardige collega's'
Het was destijds ook reden om de bestuurders van de verschillende stadsdeelraden in Amsterdam en Rotterdam uit te nodigen voor het lidmaatschap van de Wethoudersvereniging. Volgens Roerig vond niemand van de wethouders dat raar en werden ze gezien als volwaardige collega's. Ze kregen binnen de vereniging alle rechten die de normale wethouders ook hadden, zoals deelname aan masterclasses en aan de jaarlijkse wethoudersconferentie.

Roerig geeft toe dat als je de functies scherp gaat analyseren er verschillen zijn en dat de betiteling anders is, maar de portefeuillehouders doen volgens hem vergelijkbaar werk.

'Kijk naar de persoon'
Hij vindt het belangrijk dat er naar de persoon gekeken wordt. Kan hij of zij de functie aan? Roerig kent voorbeelden van wethouders die een grote staat van dienst hadden en toch onderuit gingen. Maar hij weet ook van mensen waar op voorhand gedacht werd dat ze het niet zouden redden, die prima werk hebben verricht. Ook al kent Ton Roerig Van Amersfoort niet persoonlijk, hij hoopt dat de wethouder de kans krijgt zich te bewijzen.

Ton Roerig was directeur van de Wethoudersverenging tussen 2011 en 2019. De vereniging heeft tot doel de vakbekwaamheid van wethouders te bevorderen. Dat doet ze door wethouders te scholen en met elkaar in contact te brengen. De vereniging telt zo'n 1.000 leden. Ton Roerig was vorig jaar na de gemeenteraadsverkiezingen de (in)formateur voor de vorming van een nieuwe coalitie in Zeewolde.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel