Kritiek PvdA-leden heeft geen gevolgen voor aanstelling Van Amersfoort

NOORDOOSTPOLDER • Za 28 januari 2023 | 12:40 • Zaterdag 28 januari 2023 | 12:40

De kritiek die een aantal leden van de PvdA Noordoostpolder had tijdens een besloten ledenvergadering over de aanstelling van René van Amersfoort als nieuwe wethouder, heeft geen verdere gevolgen. Dat zegt oud-fractievoorzitter Rien van der Velde, die vrijdagavond tijdens de volgens hem "langdurige en pittige" vergadering aanwezig was.

Tijdens de ledenvergadering werd de keuze voor Van Amersfoort toegelicht en werd hij voorgesteld aan de partijleden. Ook de aanstelling van de inmiddels opgestapte wethouder Thomas Gillissen kwam aan bod. Gillissen kwam vorig jaar na de verkiezingen in het college, maar in de eerste week van januari stopte hij als wethouder. Als reden voor zijn vertrek gaf hij aan dat 'het werk en de huidige tijd vragen om een meer ervaren bestuurder'. De PvdA ging daarom op zoek naar een nieuwe, ervaren wethouder.

Communicatie partijbestuur
Maandagavond werd door de PvdA bekend gemaakt dat Van Amersfoort zou worden voorgedragen als nieuwe wethouder voor Noordoostpolder. Daarbij werd vermeld dat hij vier jaar wethouder en vier jaar raadslid geweest was in Rotterdam, maar dat bleek niet te kloppen. In werkelijkheid blijkt Van Amersfoort een rol in het wijk- en deelgemeentebestuur van Pernis gehad te hebben, een klein dorp in de gemeente Rotterdam.

PvdA-leden gaven eerder aan bezorgd te zijn over de aanstelling van Van Amersfoort. Er is voornamelijk kritiek op de manier waarop het lokale partijbestuur communiceerde over het sollicitatieproces, zowel naar de partijleden als naar de buitenwereld. Maar volgens Van der Velde bleek tijdens de vergadering dat deze kritiek geen gevolgen heeft. De meerderheid van de leden begreep hoe alles rondom de aanstellingen is verlopen en denkt anders over de zaak dan de kritiek hebbende partijleden. "En dat mag", zegt Van der Velde. "Het is zoals het is."

Volgens fractievoorzitter van de PvdA NOP Lianne Mulder stonden alle leden tijdens de vergadering achter de kandidaat-wethouder. "Veel leden kennen hem ook al, dus qua kennismaking was het vooral gericht op hoe we de laatste tijd hebben ervaren." Zo werd er gesproken over hoe het heeft kunnen gebeuren dat er negatieve berichten in de media zijn verschenen, maar ook over wat Van Amersfoort er zelf van vond. Inhoudelijk wil Mulder verder niets zeggen over wat er allemaal besproken is, omdat het een besloten vergadering was.

Fractievoorzitter Mulder
Het was de bedoeling dat fractievoorzitter Lianne Mulder zich tijdens de vergadering vrijdagavond zou verantwoorden voor de manier waarop Van Amersfoort is verkozen tot kandidaat-wethouder. Een anonieme bron zei eerder dat een deel van de PvdA-leden vond dat Mulder vanwege de kwestie op zou moeten stappen. Hoeveel dat er waren, is niet duidelijk. "Tijdens de vergadering is de positie van Mulder niet aan bod gekomen", zegt Van der Velde, "omdat de vergadering in een soort flow terecht kwam en er uiteindelijk geen ruimte meer voor was."

Mulder bevestigt dat haar rol nauwelijks is besproken. "Of ik al dan niet op zou moeten stappen is bovendien niet aan de fractie, maar aan de landelijke partij", aldus de fractievoorzitter.

René van Amersfoort heeft de afgelopen dagen op geen enkel moment gereageerd op de ontstane commotie. Hij wordt komende maandag tijdens de gemeenteraadsvergadering van Noordoostpolder geïnstalleerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel