Van Amersfoort na roerige week benoemd tot wethouder

NOORDOOSTPOLDER • Ma 30 januari 2023 | 23:31 • Maandag 30 januari 2023 | 23:31

René van Amersfoort is maandagavond geïnstalleerd als wethouder van de gemeente Noordoostpolder. Uiteindelijk stemden zeventien raadsleden voor en elf tegen zijn benoeming.

Zijn benoeming volgde na een week van onduidelijkheid over zijn CV. Van Amersfoort is als wethouder voorgedragen door de fractie van de PvdA en die schreef in een persbericht dat Van Amersfoort vier jaar wethouder en vier jaar raadslid was geweest in Rotterdam. In werkelijkheid bleek het te gaan om een rol in het wijk- en deelgemeentebestuur van Pernis, een dorp in de gemeente Rotterdam met nog geen 5000 inwoners.

Tijdens een twee uur durend debat over zijn installatie met vooral kritische vragen van de oppositiepartijen zei Van Amersfoort maandagavond zelf dat hij een fout had gemaakt, maar dat dit niets zegt over zijn kwaliteiten. Fractievoorzitter Lianne Mulder van de PvdA kwam met excuses. "We hadden de titel van wethouder niet mogen gebruiken. Dat wisten we oprecht niet. Het spijt me dat het zoveel verwarring heeft opgeleverd. We hebben helaas te weinig brononderzoek gedaan. Ook met de kennis van nu vinden we hem een geschikte en bevlogen kandidaat."

Opmerkelijk was de mededeling van Van Amersfoort dat hij al in december door Mulder werd gevraagd om wethouder te worden. Dat was tot grote verbazing van Sjoerd de Boer (CU-SGP) die in herinnering bracht dat wethouder Thomas Gillessen pas op 6 januari zijn ontslagbrief had ingediend en nog voordat de raad daarvan op de hoogte was. Gillissen vertrok in januari als wethouder, omdat hij zichzelf te onervaren vond.

De nieuwe wethouder komt uit het bedrijfsleven en zegt zich terug te hebben getrokken uit de besturen van zijn eigen bedrijven. Wel behoudt hij zijn aandelen, omdat op korte termijn geen kopers zijn te vinden en het ook deels zijn pensioenopbouw is.

Na het debat wilde wethouder Van Amersfoort voor de camera van Omroep Flevoland niet ingaan op de ophef over zijn eerdere politieke werkzaamheden in Pernis. Hij wees op een persmoment dat voor dinsdagmiddag is gepland, waar hij tekst en uitleg zal geven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel