'Ervaring Van Amersfoort niet te vergelijken met wethouderschap'

NOORDOOSTPOLDER • Wo 25 januari 2023 | 17:19 • Woensdag 25 januari 2023 | 17:19

De ervaring die kandidaat-wethouder René van Amersfoort heeft opgedaan als portefeuillehouder in de wijkraad van Pernis, is niet te vergelijken met het wethouderschap. Dat zeggen meerdere mensen die betrokken zijn geweest bij de lokale Rotterdamse politiek.

PvdA-fractievoorzitter Lianne Mulder beweerde dinsdag dat Van Amersfoort wethouder is geweest in Rotterdam. Dat bleek te gaan om een rol in het dagelijks bestuur van de zogenoemde wijkraad van Pernis, een dorp in de gemeente van Rotterdam met nog geen 5000 inwoners. Wel beweerde Mulder dat die functie vergelijkbaar is met die van een wethouder.

John Bijl is het daar niet mee eens. Als directeur van het Periklesinstituut helpt hij gemeenten met het uitvoeren van hun politieke taken. Daarnaast was hij zelf betrokken bij de Rotterdamse deelgemeente Delfshaven. "De wijkraad van Pernis had een adviserende functie. Dus dat betekent dat zij verantwoording aflegde aan bijvoorbeeld het college. Anders dan een wethouder, draag je dus geen politieke verantwoordelijkheid", legt hij uit.

Beperkt budget
Ook Cor Zwart, die met Van Amersfoort in de wijkraad zat, vindt het overdreven dat hij zichzelf wethouder noemt. Van Amersfoort was volgens hem slechts verantwoordelijk voor een beperkt budget, bestemd voor de buitenruimte van Pernis.

Toch kan Bijl zich wel voorstellen dat Van Amersfoort zijn functie omschrijft als 'wethouder'. Portefeuillehouder in een wijkraad, is buiten Rotterdam immers geen bekend begrip. "Misschien denkt hij dat mensen anders niet weten wat hij bedoelt. Maar je verdraait er wel de feiten mee", zegt hij. "Als je een leugen nodig hebt om de waarheid scherper te kleuren, dan ben je een verkeerde weg ingeslagen."

Eerder gaf fractievoorzitter van de ChristenUnie-SGP Sjoerd de Boer al aan te twijfelen of Van Amersfoort de juiste ervaring heeft. Noordoostpolder moet een nieuwe wethouder vinden, nadat Thomas Gillissen eerder deze maand opstapte. Gillissen vond zelf dat hij te weinig ervaring had om de rol van wethouder goed in te kunnen vullen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel