Lagere straf voor chauffeur met 600.000 xtc-pillen in vrachtauto

ZEEWOLDE • Vr 3 februari 2023 | 15:53 • Vrijdag 3 februari 2023 | 15:53

Een vrachtwagenchauffeur die in 2021 bij Zeewolde werd aangehouden met 600.000 xtc-pillen in zijn oplegger, is in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van twee jaar. Dat er vormfouten bij de aanhouding van de Turkse man zouden zijn gemaakt, wijst het gerechtshof in Leeuwarden van de hand.

De vrachtwagen werd op de avond van 22 juni 2021 aan de kant gezet. Hij was even daarvoor vertrokken vanaf het bedrijfsterrein aan de Prieelvogelweg bij Almere Hout. In een verborgen ruimte vond de politie de xtc-pillen met een straatwaarde van 2,5 miljoen euro.

De 51-jarige chauffeur bekende bij zijn arrestatie. Hij trok later die verklaring in en ontkende bij de rechtbank, die hem veroordeelde tot een celstraf van 3,5 jaar. De man ging in hoger beroep. Het Openbaar Ministerie toonde zich bij het gerechtshof in Leeuwarden tevreden met het vonnis en eiste twee weken geleden dezelfde celstraf.

Vormfouten
De advocaat van de chauffeur wees het hof op vormfouten die in zijn ogen bij de aanhouding waren gemaakt door de politie. Zo zou een verdachte bij zo'n grote drugsvangst niet op straat verhoord mogen worden, was er geen advocaat bij aanwezig en werd niet tijdig een hulpofficier van justitie ingeschakeld, zo betoogde de raadsman. Bovendien was de chauffeur volgens hem een kwetsbare verdachte omdat hij geen Engels en Nederlands spreekt en zware medicatie gebruikt.

Het hof is het daar niet mee eens. De wettelijke procedures, zoals de verhoorplek, zijn volgens de rechters niet dermate dwingend dat de politie bij de arrestatie fouten heeft gemaakt. Het eerste, belastende verhoor is dan ook meegenomen als bewijs. Wel vindt het hof een lagere celstraf passend voor de chauffeur, die nu bijna zeshonderd dagen in voorarrest zit.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel