Tweede dag van de busstaking in Flevoland: minder dan de helft rijdt

FLEVOLAND • Di 7 februari 2023 | 14:49 • Dinsdag 7 februari 2023 | 14:49

Een derde tot de helft van de bussen in Flevoland rijdt dinsdag. Dat zeggen vervoerders AllGo, Arriva en OV Regio IJsselmond. Buschauffeurs staken deze week voor een betere cao. Dat betekent dat er veel minder bussen rijden in de provincie. Het aantal bussen dat dinsdag in de stalling blijft staan is vergelijkbaar met de eerste stakingsdag, zeggen de vervoerders.

In Noordelijk en Oostelijk Flevoland rijdt dinsdag gemiddeld een derde van de buschauffeurs. OV Regio IJsselmond zet de bestuurders vooral in op de scholierenlijnen, zoals lijn 141 van Urk naar Kampen. Toch blijft elke dag de vraag welke buschauffeurs naar de stalling komen. Daarom is het advies om vooraf de reisplanner in te vullen, zegt Regio OV IJsselmond. Dat adviseren Arriva en AllGo ook. Alternatief vervoer is ook een optie, zeggen ze. Zo zet ROC Friese Poort in Emmeloord een eigen touringcar in voor zijn studenten.

Op lijn 315 van Emmeloord naar Groningen rijdt ongeveer een derde van de bussen, zegt Arriva. Dat beeld is anders in Lelystad. Daar rijdt net als op maandag de helft van de stadsbussen. Dat is ook het beeld in Almere. Volgens vervoerder AllGo maken veel Almeerders gebruik van de bus. Daarom moeten sommige passagiers bij de halte blijven staan omdat bussen vol zitten. De stakingsbereidheid bij AllGo was maandagavond wel hoger dan overdag. In de avond reed 30 procent van de bussen.

"We gaan net zo lang door totdat wij een goede cao hebben"

— Arjan van der Burgh, buschauffeur

Buschauffeur: 'Iets minder bussen dan op de eerste dag'
Volgens Arjan van der Burgh, één van de stakende buschauffeurs en FNV-lid, hebben dinsdag iets meer chauffeurs het werk neergelegd. Hij zegt dat er minder bussen de weg op zijn gegaan en verwacht dat dat zo blijft. "Er wordt gezegd dat er meer bussen rijden maar via OV Zoeker zie je wat anders. Werkgevers schieten wel in de paniekmodus omdat de stakingsbereidheid groter is dan ze hadden verwacht." Van der Burgh zegt dat de chauffeurs nog wachten op een reactie van de werkgevers. "Ze zullen met een goed bod moeten komen maar dat is gewoon afwachten."

De vijfdaagse staking is bedoeld voor een hoger loon en betere arbeidsomstandigheden. Twee en een halve week geleden werd ook al gestaakt. Toen deden alleen de FNV-leden mee en viel 40 procent van het busvervoer uit. Voorafgaand aan de actie van deze week werd gezegd dat de impact groter zou zijn omdat ook CNV-leden meedoen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel