Conclusie na stroomstoring: TenneT moet werknemers beter informeren

FLEVOLAND • Wo 8 februari 2023 | 7:11 • Woensdag 8 februari 2023 | 7:11

Werknemers die voor netbeheerders TenneT en Liander onderhoudswerkzaamheden aan het hoogspanningsnet uitvoeren moeten beter geïnformeerd worden. Dat is één van de eindconclusies van onderzoeksbureau DNV naar aanleiding van de stroomstoring vorig jaar september. Het bureau heeft het definitieve rapport voor geïnteresseerden en gemeenten op papier gezet.

Bij de presentatie van de tussentijdse resultaten, in december, was de voorlopige conclusie dat twee TenneT-medewerkers in zowel Dronten als Lelystad tegelijkertijd een schakelaar hadden omgezet. Dat zou hebben gezorgd voor kortsluiting in Dronten, die door een technische fout in Lelystad niet gestopt kon worden. Daar werkte een back-up-voorziening niet, waardoor het ruim vier minuten duurde voordat de stroomtoevoer werd stopgezet.

Uit het definitieve rapport blijkt dat de oorzaak van de stroomstoring niet alleen een ongelukkige samenloop van omstandigheden is. Het is ook te wijten aan onwetendheid en het daardoor verkeerd handelen van werknemers. Zo werd een bedradingsfout niet ontdekt omdat een kwaliteitsprocedure niet volledig was doorlopen.

Hoe kan dit in de toekomst voorkomen worden?
Om ervoor te zorgen dat zoiets niet nog eens gebeurt wordt er door de netbeheerders ingezet op meer bewustwording bij werknemers rondom het inschakelen van installaties die wel of niet onder spanning staan. Ook zullen de procedures moeten worden aangescherpt en vinden er inmiddels extra controles plaats op back-up systemen.

De totale schade wordt geschat op tien miljoen euro. Of ProRail een vergoeding krijgt voor schade aan het spoor en de gevolgen daarvan, is nog niet duidelijk. Ook is nog niet duidelijk of 800 consumenten en kleinverbruikende bedrijven een vergoeding krijgen. Zij hebben een schadeclaim ingediend vanwege kapotte apparatuur door de stroomstoring. Als dat daadwerkelijk door de storing komt dan wil Liander een bedrag tot 3500 euro vergoeden.

Definitief eigen onderzoek wordt niet openbaar
De netbeheerder en het onderzoeksbureau spreken over een 'onafhankelijk onderzoek', maar de vraag is hoe onafhankelijk het onderzoek is. DNV heeft een contract met TenneT om acht jaar lang werkzaamheden voor hen uit te voeren voor miljoenen euro's. Het onderzoeksbureau weerlegt de kritiek: "TenneT, Liander en de ACM hebben geen invloed gehad op de onderzoeksaanpak en de resultaten omdat wij zelf bepalen wat we onderzoeken", aldus een woordvoerder. "Zij bepalen de reikwijdte van het onderzoek en wij de manier." Volgens TenneT is geen enkel onderzoeksbureau écht onafhankelijk omdat er tegenwoordig overal een link te bespeuren valt met de energietransitie.

Een definitief eigen onderzoek met technische details volgt nog, laat de netbeheerder weten. Dat wordt niet openbaar omdat de netbeheerder technische informatie over een hoogspanningsstation niet wil prijsgeven. Zo ligt het gevaar voor koperdieven op de loer, aldus een woordvoerder. Eind dit jaar moeten alle herstelwerkzaamheden aan het hoogspanningsnet tussen Lelystad en Dronten klaar zijn. Klanten merken daar niets van omdat elektriciteit wordt omgeleid.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel