Derde stakingsdag buschauffeurs: dit kun je verwachten als reiziger

FLEVOLAND • Wo 8 februari 2023 | 11:56 • Woensdag 8 februari 2023 | 11:56

De derde stakingsdag van buschauffeurs in het stad- en streekvervoer is woensdag begonnen. De chauffeurs leggen in totaal vijf dagen hun werk neer, waardoor veel bussen in Flevoland niet rijden. Ga jij vandaag op pad? Hier lees je wat je kunt verwachten in het openbaar vervoer.

OV Regio IJsselmond laat weten dat de dienstregeling woensdag ongeveer hetzelfde zal zijn als dinsdag. Zo'n 35 procent van de bussen rijdt wel, maar het bedrijf zegt dat het lastig is om in te schatten welke bus precies rijdt. De begintijden voor chauffeurs verschillen namelijk. De vervoerder zet nu vooral bussen in op de scholierenlijnen, zoals lijn 141 van Urk naar Kampen. In sommige gevallen rijden er langere bussen, zodat er meer reizigers mee kunnen. OV Regio IJsselmond regelt het streekvervoer in Dronten, Noordoostpolder, Urk, Zeewolde en naar Lelystad en Almere.

Ook bij AllGo in Almere en Arriva in Lelystad lijkt het beeld vooralsnog hetzelfde als de afgelopen dagen. Beide vervoerders schatten dat de helft van de bussen wel rijdt.

Stadsbussen vallen onder andere CAO
Dat in Almere, Lelystad en Dronten ook veel stadsbussen niet rijden, komt doordat de chauffeurs op deze ritten onder dezelfde cao vallen als de collega's in het streekvervoer. In sommige grote steden in andere delen van het land rijden wel stadsbussen, omdat die chauffeurs een eigen cao hebben.

Vijfdaagse staking
Sinds maandag hebben duizenden buschauffeurs, treinconducteurs en machinisten in het streekvervoer het werk neergelegd. Het gaat hierbij om een staking, georganiseerd door vakbonden FNV en CNV, voor twee cao's in het streekvervoer. Onder de ene cao vallen 13.000 medewerkers, met name buschauffeurs. De kleine cao Multimodaal geldt voor 1300 medewerkers, voornamelijk treinpersoneel. Ze voeren actie voor een hoger loon. Ook willen ze dat er maatregelen worden genomen om de werkdruk en daarmee het ziekteverzuim te verlagen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel