Urker bedrijven zeggen ondertekening verbreding sluis Kornwerderzand op laatste moment af

URK • Wo 15 februari 2023 | 21:11 • Woensdag 15 februari 2023 | 21:11

Een paar Urker bedrijven zijn op het laatste moment niet akkoord met de bijdrage die ze moeten leveren voor de verruiming van de sluis Kornwerderzand in de Afsluitdijk. De feestelijke ondertekening in Friesland van het zogeheten sluisdocument donderdagochtend is daarom afgezegd. Een bredere sluis moet er onder meer voor zorgen dat grotere schepen naar Urk kunnen varen en naar de overslaghaven Flevokust bij Lelystad.

Regionale en lokale overheden en het bedrijfsleven praten al jaren over de verbreding van Kornwerderzand. Eind vorig jaar wist gedeputeerde Avine Fokkens van de provincie Friesland te melden dat met alle partijen overeenstemming was bereikt en dat de start van de werkzaamheden dichtbij was.

De bedrijven hadden afgesproken 26,5 miljoen euro te betalen voor de werkzaamheden. Dat hoefde niet meteen, Friesland zou dat eerst voorschieten. Gedeputeerde Fokkens is dan ook erg teleurgesteld dat ze daags voor de ondertekening te horen kreeg dat een paar Urker bedrijven minder willen bijdragen: "Ik kon dan ook niets anders doen dan de ondertekening af te blazen. Ik dacht dat we er waren, maar we hebben te vroeg gejuicht. Het is vreselijk zuur voor al die bedrijven die wel akkoord zijn met de percentages die we hebben afgesproken."

Gedeputeerde voelt zich gepiepeld
Hoe het kan dat de Urker bedrijven alsnog minder willen bijdragen dan was afgesproken weet Fokkens niet: "Het was voor mij een volledige verrassing. Het werd mij verteld door de vertegenwoordiger van het bedrijfsleven. Ik weet niet eens om welke bedrijven het gaat. Ik hoop dat ze alsnog tot inkeer komen, zodat we verder kunnen." Fokkens heeft geen idee wanneer het sluisdocument wel ondertekend kan worden: "Ik voel me gepiepeld. Eerst dit probleem oplossen".

De nieuwe zeesluis in Kornwerderzand wordt 150 bij 25 meter groot en vervangt de huidige sluis van 135 bij 14 meter. Naast de bedrijven betalen ook de provincie Flevoland en de gemeente Urk aan het project. Urk betaalt 500.000 euro en de provincie Flevoland legt 2,5 miljoen neer.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel