Gelderland ligt dwars bij stikstofplannen Lelystad Airport

FLEVOLAND • Do 16 februari 2023 | 14:37 • Donderdag 16 februari 2023 | 14:37

De provincie Gelderland weigert voorlopig medewerking aan de opkoopregeling waarmee Schiphol probeert om genoeg stikstofruimte te krijgen om Lelystad Airport te kunnen openen. De Gelderse provinciebestuurder Peter Drenth zegt dat tegen de NOS. Juristen denken niet dat de provincie dat verzet kan volhouden.

Schiphol heeft in totaal twaalf boerderijen en de bijbehorende stikstofrechten gekocht in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht en Gelderland. Die rechten heeft de luchthaven deels nodig voor het opstijgen en landen van vliegtuigen op Schiphol; daarvoor ontbreekt nu een stikstofvergunning. Een ander deel van de rechten moet worden ingezet om Lelystad Airport te kunnen openen. Het gaat daarbij om drie boerderijen in Gelderland.

De betrokken provincies moeten de vergunningen van de opgekochte boerderijen intrekken zodat Schiphol de ruimte op een andere manier kan inzetten. Noord-Holland en Zuid-Holland gaan dat volgens de NOS doen, omdat Schiphol volgens de regels werkt. Utrecht twijfelt nog.

'Schiphol staat in zijn recht'
De Gelderse gedeputeerde Drenth vindt dat de vrijkomende stikstofruimte voor andere dingen moet worden gebruikt, zoals natuur, boeren of woningbouw. Of de provincie het recht heeft om 'nee' te zeggen tegen Schiphol, is nog maar de vraag. Juristen laten de NOS weten dat de luchthaven gewoon in zijn recht staat. Een woordvoerder van Schiphol bevestigt dat: "Het is ons inziens logisch dat bestaande regelgeving gevolgd wordt en dat de vergunning van de betreffende boerderijen wordt ingetrokken."

Wel kan de tegenwerking van Gelderland er voor zorgen dat de opening van Lelystad Airport nog verder wordt uitgesteld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel