Provincie maakt zich geen zorgen over wegvloeien van miljoenen

FLEVOLAND • Ma 27 februari 2023 | 13:00 • Maandag 27 februari 2023 | 13:00

Het College van Gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland maakt zich geen zorgen over miljoenen euro's die de provincie uitvloeien. Dat blijkt uit een reactie op de berichtgeving van Omroep Flevoland over ontwikkelingsmaatschappij Horizon.

Horizon is opgericht om het Flevolandse midden- en kleinbedrijf financieel te ondersteunen. Maar in de praktijk gaat het geld niet alleen naar ondernemers in deze regio, maar ook naar bedrijven buiten de provincie. Dit druist in tegen tegen de afspraken met de provincie over de besteding van het geld.

De provincie is enig aandeelhouder van Horizon Flevoland en in de afgelopen vijf jaar stortte de provincie bijna 15 miljoen euro in de fondsen van de ontwikkelingsmaatschappij. Dit jaar komt daar waarschijnlijk nog vier miljoen bij. Met dat geld moet de regionale economie worden verstrekt. Dat gebeurt onder meer door leningen te verstrekken aan bedrijven die een nieuw product willen ontwikkelen. Voorwaarde om zo'n lening te krijgen is dat de ontvanger in de provincie zit, of binnen 12 maanden hiernaartoe verhuist.

Maar uit onderzoek van Omroep Flevoland blijkt dat deze regels niet altijd worden nageleefd. In vijf van de kleine dertig onderzochte gevallen ondersteunt Horizon namelijk bedrijven buiten de provincie. In die gevallen wordt er hier niet geproduceerd en er worden ook geen banen gecreëerd, terwijl dat wel het doel is achter het verstrekken van de leningen.

Verantwoordelijk gedeputeerde Jan-Nico Appelman wil niet voor de camera reageren. In een schriftelijke mededeling laat het College weten dat de provincie niet kan afdwingen waar een bedrijf zich vestigt. Het kan gebeuren dat een startend innovatief bedrijf besluit om een vestigingsplek buiten Flevoland te kiezen.

Wel wordt er achteraf gecontroleerd of aan de afspraken wordt voldaan. "Indien een bedrijf daar niet binnen een bepaalde tijd aan voldoet en ook niet meer de intentie heeft om hieraan te voldoen, dan wordt de lening teruggevorderd". Eén keer is de lening van een bedrijf om die reden teruggeëist, geeft de provincie aan.

De provincie geeft aan dat het fonds "precies is wat het moet zijn, namelijk een waardevol instrument om o.a. startende technologieondernemingen van de grond te helpen, waarbij bepaalde risico's zich altijd voor kunnen doen en geduld nodig is".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel