Cel en beroepsverbod voor therapeut Oostvaarderskliniek na seks met patiënte

ALMERE • Vr 3 maart 2023 | 14:00 • Vrijdag 3 maart 2023 | 14:00

Een 60-jarige sociaal therapeut van de Oostvaarderskliniek in Almere heeft 18 maanden cel, waarvan 6 voorwaardelijk, gekregen omdat hij seks had met een patiënte. Verder legt de rechter hem een beroepsverbod op van vijf jaar en moet hij het slachtoffer 10.000 euro schadevergoeding betalen.

De Harderwijker werd in eerste instantie verdacht van verkrachting, maar de officier van justitie liet die aanklacht vallen omdat er geen bewijs voor dwang was. De therapeut zei bij de behandeling van de zaak dat hij spijt heeft van de seks en dat hij de patiënte had moeten beschermen.

De man ontkende eerst, maar gaf toch toe toen bleek dat de vrouw DNA-materiaal had bewaard. Hij vertelde de rechtbank dat de vrouw hem zou hebben verleid. Zo zou ze zichzelf een paar keer in het zicht van de therapeut hebben bevredigd. Het kwam tot seks in een leegstaande kamer. De patiënte zou hem hebben gevraagd om te helpen bij het schoonmaken van de kamer. Toen hij binnen was, zou ze haar broek hebben uitgetrokken. "Het had nooit mogen gebeuren", zei de therapeut, die door de kliniek werd ontslagen toen de zaak naar buiten kwam.

Misbruik kwetsbaarheid
Het slachtoffer schetste in een verklaring een ander beeld. "Er is misbruik gemaakt van mijn kwetsbaarheid", schreef ze. "Je bent over mijn grenzen gegaan." De vrouw kampt met een verleden van seksueel misbruik. "Ik ben in het verleden veel misbruikt. Beleefde dit allemaal opnieuw", aldus de verklaring. Ze zegt dat ze wilde dat de seks zou stoppen en ze zou het DNA van de therapeut hebben bewaard als 'stok achter de deur'. Ze ving het op met een stukje wc-papier. De vrouw vindt dat de therapeut nooit meer in de zorg mag werken.

In september vorig jaar werd de verdachte ontslagen door de kliniek. Sindsdien komen er meer gevallen van grensoverschrijdend gedrag naar buiten. Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind droeg de Oostvaarderskliniek in september op om een onafhankelijk onderzoek uit te laten voeren naar de misstanden in de tbs-kliniek. Ook liet hij toen een interim-directeur aanstellen, nadat directeur Hendrik-Jan van der Lugt zijn functie had neergelegd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel