Oostvaardersplassen beviel niet: geen tweede zeearendennest

FLEVOLAND • Zo 12 maart 2023 | 9:07 • Zondag 12 maart 2023 | 9:07

Boswachters in het Oostvaardersplassengebied hadden de afgelopen maanden de hoop dat er een tweede paar zeearenden zou gaan broeden. Maar inmiddels is duidelijk dat de nieuwe plek de vogels toch niet is bevallen.

In december zagen de boswachters dat er een nieuw nest in aanbouw was. Een paartje vloog af en aan met takken. Vanaf de Knardijk was te zien dat de zeearenden aan het bouwen waren in de wilgen in het oostelijk deel van het moeras. Maar uiteindelijk gaven de vogels het toch op. Het nest zakte steeds verder naar beneden en is niet geschikt om eieren in te gaan leggen.

Vorig voorjaar probeerde een ander nieuw paartje zich voort te planten in Flevoland. Ze kwamen tot het leggen van eieren, maar uiteindelijk was het nest in mei verlaten. Misschien was de locatie die ze gekozen hadden, vlak bij een fietspad, te druk.

Het 'vaste' zeearendenpaar is in het westelijke deel van de Oostvaardersplassen wel succesvol. De boswachters hebben foto's gemaakt waarop te zien is dat de grote vogels aan het broeden zijn. Hoeveel eieren er zijn is nog niet duidelijk. Vorig jaar had het duo pech. Tijdens de februaristormen waaide het nest kapot. De zeearenden hebben nog geprobeerd een nest van haviken te kapen, maar tot een tweede leg kwam het niet. De eieren waarop nu gebroed wordt, komen als het goed is eind maart uit.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel