Nooit duurde het tellen van de stemmen zó lang, uitslag Statenverkiezingen volgt vannacht

FLEVOLAND • Wo 15 maart 2023 | 14:50 • Woensdag 15 maart 2023 | 14:50

Het is inmiddels donderdag 16 maart, de nacht na de Provinciale Statenverkiezingen. Verkiezingen waardoor het politieke landschap in Flevoland flink is opgeschud. Nieuwkomer BBB lijkt af te stevenen op de winst. Vragen die overblijven: hoe groot wordt het verlies voor de VVD? Kunnen de linkse partijen nog een potje breken in de provincie? Doordat het stemmen tellen langer in beslag neemt, weten we het vannacht pas definitief. 

De verkiezingsuitslagen uit Flevoland zijn in de loop van de nacht te bekijken via deze kaart. Deze wordt automatisch bijgewerkt. Je ziet de stemuitslagen zowel op provincie- als gemeenteniveau:

01.15 uur: Leen Verbeek: Voor 03:00 uur geen uitslag
Commissaris van de Koning Leen Verbeek geeft een laatste uitleg over de verkiezingsavond. Hij heeft met de zes Flevolandse burgemeesters gesproken en voor 03:00 uur is voor Flevoland geen definitieve uitslag te verwachten. Het provinciehuis sluit de deuren, vannacht dus nog geen feest voor de winnaars.

01.00 uur: Wij sluiten dit liveblog
Omdat het nog wel even kan duren voordat de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen in Flevoland binnen is, stoppen onze bijdragen uit het provinciehuis. Het melden van de uitslag heeft nog nooit zo lang geduurd. Daarom sluiten wij op dit moment dit liveblog af. Vanaf 06.00 uur donderdagochtend gaan wij in onze tv- en radouitzending de uitslagen behandelen. Ook volgen dan de eerste reacties op de definitieve uitslagen.

00.25: Voorzichtig gejuich bij Partij voor de Dieren
Bij de tafel van Partij voor de Dieren in het provinciehuis wordt gejuicht. Volgens de eerste cijfers uit Lelystad boekt de partij een lichte winst. Lijsttrekker Sylvia Kers gaat ervan uit dat haar partij één zetel erbij gaat krijgen en uitkomt op drie zetels. "Je ziet dat wij toch iedere keer gestaag groeien. Iedere verkiezing weer gaan we een stuk vooruit."

23.45 uur: Tussenstand in Lelystad, BBB koerst af op winst
In de gemeente Lelystad zijn inmiddels bij 24 van de 41 stembureaus de stemmen geteld. BBB is in deze tussenstand met afstand de grootste partij met 16,1 procent van de stemmen. De VVD volgt met 11 procent en de PvdA heeft in deze 24 stembureaus 9,6 procent van de stemmen behaald.
23.40: PVV ziet proteststem naar BBB gaan
Lijsttrekker Chris Jansen van de PVV verwacht dat zijn partij minder stemmen heeft behaald dan vier jaar geleden. “Dat is natuurlijk heel jammer. Aan de kant; daar moet je uiteindelijk sterker uit zien te komen.” De lijsttrekker vermoedt dat veel van de proteststemmen van kiezers bij BBB terecht zijn gekomen.

23.25: Verkiezingsuitslag laat langer op zich wachten
Het melden van de uitkomst van de verkiezingen loopt in Flevoland vertraging op. Omdat op veel plekken om 21:00 uur nog stemmers in de rij stonden te wachten, is het kiezen langer doorgegaan. Dat heeft commissaris van de Koning Leen Verbeek laten weten.

22.55 uur: Ellentrees Müller (VVD): Samenwerking met BBB zoeken
De lijsttrekker van de VVD in Flevoland Ellentrees Müller houdt er sterk rekening mee dat BBB de grootste of een-na-grootste partij wordt in Flevoland. Er zal dan hoe dan samengewerkt moeten worden. Maar als de VVD de grootste wordt hoeft dat niet per definitie een college van Gedeputeerde Staten met de BBB op te leveren. Müller houdt wat dat betreft alle opties open. 

22.45 uur: 63,8 procent van de inwoners van Zeewolde heeft vandaag gestemd
In 2019 was de opkomst in Zeewolde nog 61,1 procent. 

22.20 uur: Gedeputeerde Appelman (CDA) reageert op exitpolls
Jan-Nico Appelman: 'CDA heeft enorme klus om verbinding met kiezer te herstellen.'

21.55 uur: 63 procent van de inwoners van Dronten heeft vandaag gestemd
In 2019 was de opkomst in Dronten nog 61,6 procent. 

21:40 BBB-lijsttrekker Anja Keuter reageert op exitpolls 
Anja Keuter, de lijsttrekker van BBB in Flevoland, reageert op de verpletterende exitpolls in Noord-Holland en Overijssel. In beide provincies lijkt BBB (veruit) de grootste partij te worden. In Overijssel behaalt BBB volgens de exitpoll zelfs 31,3 procent van de stemmen. Anja Keuter verwacht in Flevoland lang niet zoveel stemmen, maar heeft goede hoop dat haar partij de grootste kan worden.

21.35 uur: Hoe gaat het tellen van de stemmen?
Marlies Stokman legt in Lelystad uit hoe het proces van stemmen tellen precies gaat.

21.25 uur: 78 procent van de Urkers heeft vandaag gestemd
In 2019 was de opkomst op Urk nog 71,3 procent. 

21.20 uur: Nog één keer, wat is de huidige zetelverdeling in PS?
Koen Peeters legt uit wat er vanavond op het spel staat. De 41 zetels in de Provinciale Staten.

21.01 uur: Op de valreep gestemd in Lelystad
Verslaggever Maarten Middelkoop zag in het stembureau in kerkelijk centrum Het Lichtschip in Lelystad hoe om 21.00 uur de deuren dichtgingen. Ook daar werd op de valreep nog gestemd.

21.00 uur: De stembussen zijn dicht
Het is 21:00 uur, de stembussen gaan nu dicht. Vrijwilligers op alle stembureaus gaan nu hard aan de slag om zo snel mogelijk alle stemmen te tellen. Later op de avond al het nieuws over de opkomstcijfers en de eerste uitslagen.

20.00 uur: Landelijke opkomst iets hoger dan vier jaar terug
Tot 19.45 uur heeft 48 procent van de kiesgerechtigden gestemd. Dat is meer dan bij de Provinciale Statenverkiezingen van vier jaar geleden op dit tijdstip, toen 46 procent van de kiesgerechtigde Nederlanders had gestemd. Dat blijkt uit de opkomstcijfers van Ipsos, in opdracht van de NOS.

De opkomst in Dronten was om 19:00 uur bijna 54 procent. Op Urk lagen de opkomstcijfers rond 18:00 uur op bijna 49 procent.

19.50 uur: Elke stem telt!

19.30 uur: Drukte bij stembureaus
Bij diverse stembureaus in de provincie is het druk. De stembussen sluiten om 21:00 uur en voor die tijd willen veel Flevolanders nog hun stem uitbrengen. In Emmeloord kan er gestemd worden in een modelwoning in de wijk Emmelhage. Rond 19:30 uur stond er een rij met kiezers buiten de woning. Ook in de Danswijk in Almere staan er lange rijen.

17.00 uur: Uitslag lijkt enorm spannend te worden
De uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen wordt enorm spannend, vertelt verslaggever Marjan van Ens. De laatste peilingen geven een compleet ander beeld dan eerdere peilingen. Twee weken geleiden peilde de VVD namelijk samen met de PVV als grootste partijen.

BBB zou het met mogelijk slechts drie zetels een stuk minder goed doen dan in andere provincies waar de partij ook toen al als grootste peilde. Uit de meest recente peiling van I&O Research blijkt dat het toch een nek-aan-nekrace gaat worden tussen de VVD en BBB. Wie de grote winnaar gaat worden tijdens Provinciale Statenverkiezingen, wordt vanavond of vannacht bekend. 

15.10 uur: ROC Friese Poort-leerlingen helpen op stembureaus in Noordoostpolder
Om jongeren te betrekken bij het democratisch proces laat de gemeente Noordoostpolder leerlingen van het ROC Friese Poort helpen op verschillende stembureaus. Verslaggever Arie Meijer praat met leerling Jasmina Hounchou.

13.50 uur: In Almere kun je op een hele toegankelijke manier stemmen in dit stembureau
"De belijning zorgt ervoor dat mensen die slecht kunnen zien, precies weten waar ze moeten zijn", aldus Daniëlle Amelsbeek van het stembureau waar mensen met een visuele beperking toegankelijk kunnen stemmen. Zo zijn er in het stembureau grote lijnen voor mensen met een visuele beperking. , Amelsbeek heeft zelf ook een visuele beperking. "De lijnen en de andere hulpmiddelen in dit stembureau helpen mij heel erg."

12.20 uur: Kieskompas nog nooit zo vaak gebruikt als dinsdagavond
Meer dan 50.000 mensen maakten dinsdagavond tegelijkertijd gebruik van het Kieskompas. "We hebben het nog nooit zo druk meegemaakt", zegt Jeroen van Lindert van de stemtool. Vooral jongeren maken in Flevoland gebruik van het Kieskompas, zegt Van Lindert. Het antwoord op de stelling over de komst van meer windmolens valt op: "Mensen zeggen: we hebben er al heel veel dus daar scoren jullie lager op."12.10 uur Hoe is het om voorzitter te zijn van een stembureau?
Geertjan Sikkens is al jaren voorzitter van stembureau kerkcentrum de lichtbron. Hoe is dat en wat komt er allemaal bij kijken? Verslaggever Arie Meijer praat met hem.

11.40 uur: Ook burgemeester Gerrit-Jan Gorter van Zeewolde heeft gestemd
Ook de burgemeesters van de Flevolandse gemeenten stemmen vandaag. In Open Haven bracht burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde zijn stem uit. In Zeewolde kan er gestemd worden in negen stembureaus tot 21.00 uur.

11.10 uur: In Dronten kun je stemmen in een Drive-in stembureau
Net als tijdens de Landelijke verkiezingen in 2021 kun je ook dit jaar in Dronten stemmen in een Drive-stembureau. Dit is bedoeld voor inwoners die vanuit de auto of met scooter, fiets of scootmobiel willen stemmen.10.10 uur: Mensen met een visuele beperking kunnen stemmen in stadhuis Lelystad
In het stadhuis van Lelystad kunnen mensen met een visuele beperking stemmen. Verslaggever Arie Meijer zoekt uit hoe blinden en slechtzienden stemmen zonder hun stemgeheim te verliezen.09.50 uur: Kieskompas meer dan 85.000 keer ingevuld
Stemwijzer Kieskompas is in de provincie Flevoland meer dan 85.000 keer ingevuld. Hij werd het minst ingevuld in Drenthe en Zeeland, namelijk respectievelijk 50.000 en 55.000 keer. In Gelderland werd hij 390.000 keer ingevuld. 

09.10 uur: VMBO-leerlingen Aeres in gesprek met dijkgraaf Hetty Klavers
Naast dat er vandaag gestemd wordt voor de Provinciale Staten, zijn er ook waterschapsverkiezingen. VMBO-leerlingen van middelbare school Aeres gaan in gesprek met dijkgraaf Hetty Klavers. Want wat doet het waterschap en waarom is het belangrijk dat daar over gestemd wordt? Ook Commisaris van de Koning Leen Verbeek en waarnemend burgemeester Ineke Bakker van Lelystad zijn aanwezig om met leerlingen te praten.08.10 uur: Opvallende stemlocatie in Emmeloord 
In de Bosbadhal in Emmeloord is het stemlokaal nog ingericht volgens de coronaregels. Verslaggever Hafid Akallouch praat met Ramon Vullink van het stembureau.07.40 uur: Bazen provincie en waterschap hebben gestemd
Emmeloord mag zich vandaag verheugen in een zware stemdelegatie. Zowel de commissaris van de Koning, Leen Verbeek, als dijkgraaf Hetty Klavers, komen stemmen in het stembureau dat is ingericht in een modelwoning. "Ik ga met de dijkgraaf zes gemeentes langs", meldt Verbeek. Hij beaamt dat het een lange dag wordt. "Als het één, twee uur vannacht wordt, zou het me niet verbazen."

07.00 uur: Dichte deur
Verslaggever Hafid Akallouch mag meekijken bij de voorbereidingen in het stembureau in een modelwoning aan de Niels Bohrhage 5 in Emmeloord. Maar hij staat om 07.00 uur voor een gesloten deur - net als de mensen die het stembureau moeten opbouwen. Uiteindelijk lukt het toch om de deuren te openen.

Wat was vier jaar geleden de uitslag?
Forum voor Democratie was in 2019 veruit de grote winnaar van de verkiezingen voor Provinciale Staten. De partij pakte acht zetels. Daarna ging het snel bergafwaarts met de partij. Zes Statenleden stapten in de afgelopen periode over naar JA21. Eén ging op eigen titel verder en maar één Statenlid bleef FVD trouw.

De tweede winnaar in 2019 was GroenLinks. De partij kwam van twee zetels en behaalde er tijdens de laatste verkiezingen vier.De VVD zakte in 2019 van zeven naar zes zetels. De grootste verliezer was de SP. Die partij verloor drie van de vijf zetels en hield dus nog maar twee over. De opkomst in Flevoland bedroeg in 2019 53,5%.

Waarom is de provincie ook voor jou belangrijk?
De afgelopen twee en een halve week heeft Omroep Flevoland voor jou diverse verkiezingsthema's uitgelicht. Van asielzoekerscentra tot windenergie. Die themaberichten kun je hier teruglezen. De themareportages kun je hieronder terugkijken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel