BBB boekt monsterzege in Flevoland, gevolgd door VVD en PVV

FLEVOLAND • Do 16 maart 2023 | 4:20 • Donderdag 16 maart 2023 | 4:20

De BoerBurgerBeweging is bij de Statenverkiezingen in Flevoland met 20,8 procent van de stemmen als grote winnaar uit de bus gekomen. De VVD eindigt in Flevoland als tweede partij met 9,9 procent, 3,3 procentpunt minder dan bij de vorige Provinciale Statenverkiezingen in 2019.

De PVV (7,7 procent), PvdA (7,6 procent) en GroenLinks (6,9 procent) maken de top-5 compleet. De grootste verliezer is Forum voor Democratie, die in 2019 nog veruit de meeste stemmen haalde. Die partij gaat van 17,8 procent naar 4,5 procent.

Op basis van deze uitslag krijgt de BBB in een klap 10 van de 41 Statenzetels. Ruim op afstand volgt de VVD met 4 zetels. De PVV, GroenLinks en PvdA krijgen allemaal 3 zetels. Het CDA gaat van 3 naar 2 zetels.
Van de 8 zetels die FVD in 2019 won, blijven er 2 over. Overigens zat er nog maar één Statenlid voor FVD in de Provinciale Staten.
Tellen verliep traag
Flevoland was in de nacht van woensdag op donderdag de eerste provincie met een voorlopige verkiezingsuitslag voor de Provinciale Statenverkiezingen.

Het tellen van de stemmen ging bij deze verkiezingen veel trager dan in voorgaande jaren. Als een van de redenen voor het trage tellen gaven sommige gemeenten een hogere opkomst dan verwacht aan. De gemiddelde opkomst in Nederland lag, na het tellen van 67,8 procent van de uitgebrachte stemmen in 232 gemeenten, op 57,4 procent.

Gemeenten mochten stoppen met tellen
In Flevoland zijn inmiddels alle stemmen geteld, maar elders in Nederland verliep het tellen zo moeizaam dat het ministerie van Binnenlandse Zaken aangaf dat gemeenten tijdelijk het tellen mochten staken. Wanneer tellers te moe waren om de stembiljetten nog te verwerken, mocht het werk worden neergelegd en later vandaag hervat.

Definitieve uitslag volgt nog
De uitslag die woensdag bekend werd gemaakt is een voorlopige. De definitieve uitslag van de verkiezingen wordt op 23 maart bekendgemaakt.

Waterschappen
Naast de verkiezingen voor Provinciale Staten werden woensdag ook de verkiezingen voor de Waterschappen gehouden. De voorlopige uitslag daarvan wordt pas donderdagmiddag bekendgemaakt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel