BBB ook bij waterschapsverkiezingen de grootste

FLEVOLAND • Do 16 maart 2023 | 16:35 • Donderdag 16 maart 2023 | 16:35

De BoerBurgerBeweging is ook bij de waterschapsverkiezingen de grootste partij geworden. Dat blijkt uit de voorlopige uitslagen die dijkgraaf Hetty Klavers van Waterschap Zuiderzeeland donderdagmiddag bekend heeft gemaakt. BBB was dit jaar een nieuwkomer en kreeg bijna 44.902 stemmen, dat is goed voor zes zetels in het algemeen bestuur van het waterschap.

BBB wordt op de voet gevolgd door Water, Wonen en Natuur, die bij de vorige twee verkiezingen de grootste partij was. De partij kreeg nu 450 minder stemmen dan BBB. Het aantal zetels van de partij blijft met zes gelijk.

Het waterschap maakt keuzes over hoe Flevoland om moet gaan met water. Zo wordt er gewerkt aan de dijken, waterkwaliteit van sloten en het op peil houden van het grondwater.

Drie partijen leveren aantal zetels in
Aan de verkiezingen deden acht partijen mee: Water, Wonen en Natuur, ChristenUnie-SGP, VVD, 50PLUS, CDA, AWP, Belang van Nederland en de BBB. Op een derde plek in de verkiezingen eindigde de Christen-SGP. De partij krijgt nu twee zetels, en moet daarmee ten opzichte van de vorige verkiezing één zetel inleveren. De partij wordt gevolgd door de VVD en AWP. Beiden krijgen twee zetels. Voor AWP betekent dat één zetel meer dan bij de vorige verkiezingen, voor de VVD betekent het een gelijk aantal. Het CDA en 50PLUS moeten beiden juist één zetel inleveren. Ook de tweede nieuwkomer van dit jaar - BVNL - heeft een zetel gekregen in het algemeen bestuur.

Geen zetels meer voor bedrijven
Voor een aantal zetels konden Flevolanders geen stem uitbrengen. Dit zijn zogenoemde 'geborgde zetels' die gereserveerd zijn voor boeren en natuurorganisaties. Zij hebben belang bij het waterbeheer en hebben daarvoor in totaal 4 zetels. Eerst waren het er meer, omdat ook bedrijven mee mochten praten in het algemeen bestuur. Een voorstel van de landelijke GroenLinks en D66 werd aangenomen dat daar verandering in moest brengen. Beide partijen vonden dat het democratischer moest in de besturen van de waterschappen. In het aanvankelijke plan zouden alle geborgde zetels verdwijnen (dus ook die voor natuur en de boeren), maar dat voorstel haalde het niet. In december is een besluit genomen om het aantal geborgde zetels terug te brengen en de zetels voor de bedrijven na de verkiezingen op te heffen.

Definitieve uitslag volgt
De uitslag van donderdag is een voorlopige. De definitieve uitslag van de verkiezingen wordt op 23 maart bekend gemaakt.

Provinciale Staten
Naast de verkiezingen voor het Waterschap werden woensdag ook de verkiezingen voor de Provinciale Staten gehouden. BBB boekte daarbij een monsterzege in Flevoland. Op de tweede plek eindigde de VVD, gevolgd door de PVV. De PvdA en GroenLinks maken de top-5 compleet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel