BBB vraagt Van Maaren en Sietsma als verkenners

FLEVOLAND • Ma 20 maart 2023 | 20:05 • Maandag 20 maart 2023 | 20:05

Pieter van Maaren en Herman Sietsma zijn door de BoerBurgerBeweging in Flevoland gevraagd als verkenners. Zij gaan onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om een nieuw college van Gedeputeerde Staten te vormen. BBB is sinds de verkiezingen van vorige week de grootste partij in de provincie. De partij neemt daarom de leiding van de formatie op zich.

Van Maaren is oud-burgemeester van Urk en nu burgemeester van Zaltbommel. Sietsma had een hoge functie bij de provincie Utrecht en is even lid geweest van de Eerste Kamer. Volgens lijsttrekker Anja Keuter van de BBB zijn het bestuurlijk ervaren mensen, die 'een stabiel en collegiaal college' kunnen vormen.

"Sietsma heeft ervaring in het infomeren", aldus Keuter. "Zo heeft hij de informatiefase gedaan voor het college in Zwolle. En Pieter van Maaren ken ik natuurlijk als raadslid op Urk. Hij is echt een mensenmens die heel goed met iedereen de gesprekken in kan. En verder kent 'ie de provincie, aangezien hij hier een jaar of acht heeft rondgelopen als burgemeester."

Met wie wil de BBB samenwerken?
Een oogje op bepaalde partijen zegt Keuter niet te hebben. "Ik heb nog geen voorkeur", aldus de BBB-frontvrouw. "Ik wacht het verslag van de verkenners af en dan gaan we kijken wat daar uit komt." Dealbreakers zijn er overigens wel. Zo zijn er twee issues waar wat BBB betreft niet van afgeweken kan worden. "We hebben twee breekpunten die landelijk continue bekend zijn gemaakt", zegt Keuter. "Dat is '2035' (de datum waarop de BBB de stikstofdoelen gerealiseerd wil hebben en niet 2030, zoals het kabinet wil) en 'geen gedwongen uitkoop' (van boeren) Daar gaan we niet aan gaan tornen."

Hoe lang de verkenners nodig hebben om tot een verslag te komen, kan Keuter niet inschatten. "Zij gaan de gesprekken aan en nemen daar de tijd voor", aldus Keuter. "Ze gaan de uitslag duiden, kijken waar de pijnpunten en de overeenkomsten liggen in de partijprogramma's, inventariseren of mensen een voorkeur hebben voor een bepaalde coalitie. En als ze denken dat een tweede gespreksronde nodig is dan is dat aan hun."

Als het verslag eenmaal klaar is wordt Provinciale Staten bijeen geroepen. In een openbare vergadering presenteren de verkenners dan hun verslag en krijgen de verschillende partijen de gelegenheid om daarop te reageren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel